Sembelit..

Anak saya umur 2tahun & dia kerap kena sembelit walaupun dah makan buah & sayur .minum air pun banyak .apa perlu saya buat untuk bagi dia tak sembelit ? Sebab kesian bila dia nak berak sampai peluh² ,menangis ,menjerit .

3 Balas

Ank sy pun kerap sembelit tapi dia akn ok kalau Sy bagi makan buah 30 min sblm tiap kali dia mkn. So klu 3 kali dia mkn, 3 kali dia akn mkn buah. Ini best solution. Sehari dia akn membuang 2 kali. Papaya and pear selalu rangsang dia membuang. Papaya however, buat busuk betul tayi dia. Saya juga akn make sure ada sayur tiap kali dia mkn. Klu dia x suka, sy akn potong kecil2 sayur tu. Buah and sayur tu bukan sikit2 sy bg. Buah sukatan tiap kali satu container bulat kecik tu. Sayur mmg akan penuh kat nasi dia. Yogurt pun ok juga tp x membantu sgt for my daughter compare to fruit

Ank sy kalo sembelit, sy bagi minum susu dutchlady full cream dlm kotak tu. Bagi mnum 2x sehari tapi jarakkan masa minum. N jgn minum dekat waktu lunch or dinner lah. Minum masa snacking pun boleh. Ank sy mmg xsembelit minum susu dutch lady full cream dlm kotak ni.

Sis ade tukar susu ke... Tkut x serasi..

3y ago

dah 3x tukar susu .still same