anak lelaki 23bulan. ibu yang kecewa.

Anak saya suka membaling barang dan memukul saya ibunya. Dia belum pandai bercakap dan jarang ingin komunikasi. Saya sangat sedih. Saya sudah byk menyediakan bahan utk bercakap dgnnya, dlm bentuk mainan dan aktiviti tapi makin hari makin susah dikawal sikap membaling dan memukul. Saya amat2 sedih dan kecewa. apa saya harus lakukan???????????????????????

6 Balas
undefined profile icon
Tulis jawapan

Maybe anak awak ada adhd macam anak buah saya.adhd ni mmg aggressive lain macam..mereka ni mmg susah nak kawal and mmg tak nak dengar cakap org..kena suruh selalu buat meditation..kena jumpa dr dulu untuk diagnosed kan anak sis..kakak saya kata ada ubat untuk adhd untuk slowkan otak mereka so mereka lebih tenang tapi ada side effect so dia tak nak bagi ubat tu pada anak dia..sekarang anak buah saya ni 6tahun..mmg genetic keluarga suami dia ada adhd.

Baca lagi
6y ago

😭 that's why. I really hope it's not adhd. I wish it's just part of his communication development. Lagipun ank saya ni mmg ada mslh speechdelay. Cuma tu jak, sekiranya dia nak sesuatu dia akan baling barang, dan sekiranya x dpt apa yg dia nak dia akan memukul. Perkara lain dia okay Cuma itu sahaja, ada masanya dia akan. Buat perangai seperti yang saya katakan tadi. 😞