Selamat petang

Anak saya lahir 26.10.2022. ni Dah 29 Hari. Tp Masih nampak kuning Di hujung Mata. Macamana nak habiskan kuning dia ye? 29.10 ni nak cek untuk sebulan. Kalau Ada lagi kuning kena ambil darah lg ke?

6 Balas

Anak saya lahir 24.10. Kuning jugak. Kena jugak pergi kk selang 2,3 hari untuk check. Tapi masa hari ke 15, saya n baby kena covid tahan wad, pakar check kuning baby terus declare prologed,time tu kuning dia 200. 4 botol darah n urine 2 botol kena ambik. Then baru je 2 hari lepas, hari baby ke 30 pergi jumpa paeds hospital repeat kuning. Turun 30 dah. Tapi darah tetap kena ambik lagi 2 botol. Baby saya pakar check thyroid border line. Jadi bulan 1 next year kena repeat checkup lagi kat paeds

2y ago

Sama, ank sy dlu pon fully fm. Kena ambil darah byk. Dok ulang hosp selang sehari utk ambil darah. Last2 hari ke 21 kena pergi jabatan pesakit luar utk cek if prolonged jaundice. Ambil darah 2 botol n urine. Seminggu lps tu, nasib doc ckp ank boleh discharge jaundice, kuning lambt baik sbb white blood count dy lebih skit. Tp normal je. Ni cek lg baru ni, alhamdulillah smua da ok.

anak sya lahir 18.10.2022.. n prolonged jaundice. hari ke 15 ank sya dh kena ambik drah banyak.baru- baru nie cek sebulan kena ambik darah biasa je utk cek kuning & kuning ank sya masih ada lgi.. 6. n doktor bgitau result darah hritu elok & tiada msalah jdi diorang akn pantau simptom je..

bila last check kuning sis? x silap sy mmg kena sentiasa pegi KK check selagi kuning x hilang/di bawah aras x bahaya. Ambil darah tu utk check kuning. Kerapkan bg susu, kalau bf mom jaga makan pantang and minum air kerap.

2y ago

Dari baby lahir xmakan lada hitam, air kopi. tp Ada makanan lain kot yg buat kuning tinggi😅

dri pukul 7am smpi 10 am sis letak dye berdekatan cata matahari .. sye buat gtu sis .. pastu sye susu kn dye 2jam skali .. alhamdullillah 3 ari je kuning .. 9 , 6 , 3.6 .. trus hilang

2y ago

terima kasih tipsnya ☺️

Ye sis klu ada kuning lagi kne amik darah lg...baby sye genap sebulan bru bebas dri kuning....

2y ago

Klu keputusan darah okay dan doktor ckp ank tkde kuning tk kne amik darah lgi sis

tak check kuning ke sis? selagi kuning x rendah memang kene check 2 hari sekali..

2y ago

dari lahir mmg cek. bacaan kuning nya xterlalu tunggi. Masih bawah had umur dia. kalau turun kk tmpt sy mmg bg selang2 Hari ambik darah, selang 2 Hari. sbb turun bacaan kuning baby. tp Masih juga xhilang sepenuhnya. Dah ambik darah 2 Kali untuk hantar ke hospital nk pastikan baby ok. air kencing pun Dah bg. ank sy pronolog jaundice.