Hai mummy,saya nak tanya..anak saya baru 24hari,takpa ke saya bagi anak bf & susu formula??

Anak saya kuat menyusu,baby boy. Sometime sampai sakit lah nak bf

2 Balas

Cara lekapan mulut anak pada aerola kena betul. Asasnya penyusuan susu ibu tak skit. Kena belajar dgn kaunselor penyusuan bertauliah berhampiran puan

6mo ago

bijaknya anak, awalnya dia dh pandai gigit ye... hehe.. kalau puan tak dapat tahan, tiada masalah nak tambah dgn susu formula. pengalaman saya. hpir give up juga untuk breast feeding sbb sakt juga kena gigit. Saya bertahan 2 minggu juga bila anak mula menggigit, lepas tu dah biasa dah. Kebal. Saya letak nipple cream kt tempat melecet tu , bagi sebelah je dulu utk anak direct feeding. Yg melecet tu saya marmet supaya tak bengkak susu. Alhamduillah sekarang anak 1.8 tahun , masih direct feeding.. dlm fasa tumbuh keempat-empat gigi geraham ke2. Jeng3...

boleh je nak bagi susu formula,.sulam dgn susu badan.. kita je yang tahu keperluan anak dgn keadaan badan yang masih belum pulih dari bersalin.