anak tgk YouTube..

Anak saya dh 6 tahun...tp dia kerap tgk YouTube. Maybe dia tgk di rumah pengasuh. Sy nk cadangan aktiviti lain sy boleh ajak dia buat utk elk dia tgk YouTube sja.. Tq mommies....

13 Balas

pernah tanya skolah tak.. ada tak anak lemah dlm apa2. membaca ke. nombor ke. kenal huruf. puan boleh ambil masa anak dgn recap apa yg dia belajar. mana yg dia lemah blh tlg ajarkan.. sebab tahun depan nak naik darjah 1. sekarang sistem pendidikan sangat susah. jadi luangkan masa dgn aktiviti mcm ni. belajar sambil bermain boleh ank dr sibuk dgn gajet tapi dia belajar.

Kalau sy akan bagi masa dkt anak..sehari x lebih dr 2 jam utk hadap handphone...tp kena pandai cari aktiviti contoh bawa beriadah pagi o petang..main basikal o strider ke...buat masak2 contoh steamboat dkt rumah atau lbh mudah sama2 buat cup cake ke...pesan dkt pengasuh jgn bagi anak u tgk youtube x ikut masa nanti x discipline🙋🏻‍♀️

awk kalau boleh elak & kurg kan, pengalaman sy sendiri sy bebas bg anak tgk tab(utube) dri kecik n tgk dlm gelap walaupn tv skrg ni anak sy drjh 1 (7tahun) & mengalami rabun silau serta jauh power hmpir ke 400. skrg anak sy masih bwa rujukkan pakar mata power 400 sgt tidak sesuau utk kanak2.. sy harap pgalaman sy dpt mbantu awk

sy yg kecik ni dlu mmg x ajar dia tngok phone kartun².. tpi sepupu dia yg dh besar tu asik main phone je.. dia pon terikut.. kekadang sy bgi dia phone pon satu video je.. lepas tu sy ambik balik phone.. sy ajak dia g dapur , tngok sy buat keje rmh.. basuh pinggan, basuh baju.. kekadang sy ajak dia g jemur kain kt luar..

Kene tegas.. Kalau nmpak dia terlampau leka khusyuk sgt main ipad smpai berjam2 ambik terus simpan. Biarkan dia mgamuk ke ape..Sy buat jadual untuk ank2 sy..ade waktu main ade waktu kene belajar.. N kalau sy nmpak anak leka sgt main ipad sy ajak dia main toys atau bawk dia jalan2 naik basikal pusing2 kawasan rumah..

Anak sy pun same suke tengok youtube, tapi cartoon yg biasa sy tengok saje die tengok, selain dari itu sy x izinkn.. sy beri keizinan tengok youtube bile masa terluang.. dan kadang sy ajak die buat aktiviti lain, yg lebih menyeronokkan seperti melukis gambar dan mewarna.. 🙂

kena tegas dengan anak...kalu bole limited kan masa bermain telefon...sya tegas dengan anak..kalu pegang fon lebi dri masa..memang sya terus pukul pkai rotan...kena tegas...ada cara..kita ibu kena cari minat anak..atau pun bawa dia...kearah apa yg ingin kan...

Buat class dgn die, art class ke, then msuk file, beli pwrna y botol tu untuk art, sy lupa nama die apa, beli bib , a3 paper buat la art dgn die

hp max 20 min saja, tv 10min. cuba buat jadual supaya anak terbiasa. boleh buat aktiviti mewarna dengan anak.

Kena tegas dgn anak.. Saya bg tgk tp sambung dkt tv n ada masa..