2 hari tak berak.

Anak saya dh 2 hari tk berak, prut dia tk mengeras kembung ke apa. Saya rasa dia sembelit asyik meragammm je, ada tak mommies tahu mcm mana nk bagi baby berak? Dia bru sebulan, sebabkan saya bagi susu bdan + susu formula. Susu bdn tak meriah langsung. Hmmm. Apa nak buat?

10 Balas

teruskan bg formula. mandi pg tu dengan air suam,pastu guna minyak telon or baby oil,urut perut bagi ikut lawan jam. awak boleh buka youtube cara urutan bayi. urut perut,belakang dan telapak. ambil masa 5 min. lepas tu bagi dia nyusu mcm biasa. bila baby sembelit dia banyak minum. dan kalau dia meragam letakkan dia mendada pd kita. maknanya perut dia di dada kita. cara tu buat dia selesa. try, baby saya pun mcm tu juga .

5y ago

Thanks sis sharing ilmu, saya cuba dkt dia 😊

klau sy dlu..sy bagi ank ubt utk dye buang air tu..masuk kn dr dubur bby..kesian jgk time tu tgk dye xpt berak..so tepksa lh bgi ubt nk bgi ank berak

5y ago

ank sy dlu 2 mnth

Sy pun bg anak minum gripe water.Alhamdulillah.turun temurun..pastu urut tapak kaki dia pki minyak.in sha Allah.dia akan kentut2..dan berak nti

5y ago

Oh 2kali sehari, baik. Terima kasih sis sharing. Anak saya bru sebulan 😊

Bli gripe water sis, pastu sapu minyak angin it betis dia n urut2...

5y ago

Wc sis..

Cuba tuamkan tuala yg suam dkt perut bby sis. InshaAllah elok

5y ago

Aah. Mcm sy buat sy panaskn tungku pastu suamkan towel kt tgku then letak kat perut bby.

Ank sy pon alami mslh yg sama... Risau sgt2😣

5y ago

😊😊😊

cuba buat senaman kaki..

5y ago

Dah buat setiap kali lepas mandi, just kentut tk berak

Oh bby sy pun dulu mcm ni.sekarang dh ok. Tukar susu / cairkan susu (kurangkan sukatan susu) & hari2 sy buat urutan ILU blh tgk kat youtube. Untuk baby sy urutan tu mmg membantu jugak.

5y ago

Saya ada juga buat urutan tpi just kentut je tk berak.

Mungkin susu formula yg sis bagi tu x sesuai ntk baby..cuba tukar susu yg lain..

5y ago

Mungkin juga

Sama2

5y ago

Iktihar apa cara ☺️