Makan ubat

Anak saya demam boleh ke bagi dia makan ubat demam? Umur dia 9 bulan

5 Balas

ini pengalaman saya...selagi baby aktif..hppy lalu makan dan minum susu tk perlu pun ubat..hanya kerap bagi mandi...satu hari 5/6kali..dan jgn bagi pakai baju..hanya pampes sahaja...suhu panas akan berkurang..bdn akan sejuk. dmm pun tklama. tp klu dmm melarat..bawak pergi jumpa doktr...

Boleh, tapi kena jumpa doktor utk dapatkan ubat demam baby. Bagi setiap 6 jam kalau masih demam. Sukatan ubat bergantung kepada berat baby dan paracetamol tu berapa byk (eg 250mg/5ml) https://www.panadol.com/en-me/childrens-products/panadol-baby-infant-2-months/

Kalau doctor yg prescribe boleh sis. Baby pun dah 9 months kan. Sis kena sentiasa monitor suhu baby ya. Baby kadang nampak happy tp suhu dah tinggi. Demam ni bahaya tau boleh sampai kena tarik sawan

Kalau dr yang bagi boleh je 😊 anak saya 6 bulan dr dah bagi ubat. Baby kalau demam tinggi sangat risiko sawan. Nak taknak kena juga usaha turunkan suhu dia. 😊

kalau doctor yg prescribe boleh je mkn. sebab doctor akan bagi sukatan yg bersesuaian dgn bayi awak. sbb dia ada kiraan berapa ml baby kena mkn