Baby high need atau sakit?

Anak saya baru seminggu. Setiap malam dia tak tidur. Menangis je mcm kena dera. Dah dukung dodoi bg susu semua tak jalan. Tapi setiap sejam mulut dia mcm nak susu. Bila pagi je okay tidur lena sangat bising mcm mana pun tak bangun. Anak saya fully susu fm. Kdg dia tidur tu mcm bunyi kahak. Saya tak tau samada anak saya ni high need atau dia sakit? Dia kerap kentut n muntah kahak. ada tak ibu2 yg berpengalaman mcm ni? Boleh share tak pengalaman? #firstmom #firstbaby

13 Balas

siang mmg tidur lena sbb mlm tak tidur. newborn perlukan 16-17 jam tidur sehari. faham nk fix waktu tidur amatlah payah skrg. tp siang jgn bg dia tidur straight kalau nak dia tidur mlm. bila bgn ajak main/tummy time. newborn waktu berjaga dia 30-45min. lebih berjaga, overtired tu yg mlm dia menangis sbb dah berjaga lama tp tak tidur lg. takpe slow2, nanti jadual tidur dia akan ok. sabar sikit ye. nk tgk susu sesuai atau tak, kena tgk baby ada muntah/cirit/sembelit. kalau ada, kena tukar susu. susu kena try & error. boleh try dari yg murah dulu supaya tak bazir kalau tak sesuai. mungkin baby colic/kembung. kena kerap buat senam basikal & urut ILU. baby seminggu mmg demand susu setiap 1 jam. jgn leka/tak jaga waktu. perut dia kecil lg tp cepat lapar. kalau ada ahli keluarga yg tak sihat, batuk/selsema. wajib pakai mask muka sepanjang masa dlm rumah/bila nak ddk berdekatan baby supaya baby tak jangkit.

1y ago

Terima kasihh sis. Saya kdg nak buat tummy time tapi bila bangun je dia menangis. Dia diam bila tidur je. Asal bangun menangis. Nak tukar pampers saje pun menangis 🥲 Lagi2 lepas mandi. Mungkin dia masih belajar sbb dia masih dalam hari kan. Harap2 lepas 2 minggu ni okay lah dia. Pasal susu tu nanti saya cuba beli lain. As of harini dia berak okay. Tadi pun dia muntah kahak banyak jugak. Nanti saya try pakai susu enfalac pulak. Anyway terima kasih byk2 sis 🫶🏻

dah cek perut baby?? takot kembung.. selalu nya baby newborn kerap kembung perut malam2.. baby kalau tak lepas nak sendawa, pon akan menangis.. pampers penuh dia tak selesa akan nangis jgk.. ada jugak baby nk tido berbedung.. ada jgk bby x suka berbedung.. ada jgk bby menangis sbb panas.. awk try search jenis2 tangisan bayi.. baby2 newborn biasa laa dia baru nk sesuai kan diri dgn keadaan sekeliling.. kena sabar laa sikit.. tiap2 hari perangai takkan sama..

1y ago

takpe take time.. baby awk boy ke girl??

kerap kentut n muntah kahak maksudnya perut dye kembong la tu.. kerapkn sapu mnyak angin n snaman gassy/buang angin (bley tgk kt ig/tiktok/utube).. Dr penah bgtw, normal utk baby ade kahak waktu bru2 nie n akan hilg sendri ble mkin besar.. nurse pun ckp normal klu baby mnum formula ada bnyi2 kahak.. tyme dlm pantang, memg sye ulang alik kk sbb anak kuning so hbes sume soalan sye tnye Dr & nurse ble sye rse ade bnde pelik2 kt anak sye.. harap mbantu..

1y ago

anak sye x mcm tu 😅

Siang memang newborn macam tu. Akan tidur lena. Sebab baby tak kenal siang/malam lagi. Since dah berkahak mungkin faktor susu. Anak mungkin kena colic juga. Cuba check cara menyusu juga. Kalau susu FM setahu saya kena pastikan takda ruang udara pada puting botol. Kena banyak sabar ya mommy, tapi apa pun better masa check up anak tu dapatkan nasihat doktor/ nurse. Moga dipermudah urusan.

sis, sebiji mcm baby sy.. sy depressed sy dlm pantang.. sbnrnya dia colic (perut angin) n mslh kahak.. mcm3 kami buat tpi xmnjadi, slowly lps dia da 8 bulan dia da okay, da pandai sendawa sndiri, da pndai kentut, lps tu ssh nak tdokn dia je sbb dia asik nak main je, then jwpn utk ni adlh jgn bgi dia tdo ptg lama sgt, so nap dia sejam je, lps tu sngaja sy kejutkn spy dia tak over tdo..

sy rasa anak awak nie x sesuai dgn susu tu. dkt rumah awak ada siapa2 yg x sihat @ selesema @ batuk x? kalau x de, susu formula tu buat baby berkahak mmg x serasi susu tu dgn baby awak. Kalau ada yg x sihat dlm rumah mgkn baby berjangkit dgn siapa2 berkahak tu. Mgkn die x selesa nk tido flat dgn berkahak tu kn. Muntah kahak is good. Die poop pula mcm mn?

1y ago

Tulah tadi saya pergi klinik pun doc suggest enfalac. Saya dah beli hopefully sesuai dgn dia. Terima kasih byk atas cadangan 🫶🏻

setiap baby lain2...mommy kene try and error...baby saya xtidur malam sampai die 8 bulan...start 8 bulan baru die tidur malam...cume bezanya die xmenangis ,die senyap je tp xtidur...sabar banyak2 ya mommy semoga Yang baik2 je untuk baby and mommy ❤️

kemungkinan hidung tersumbat/selsema..kadang2 baby muntah sebab die xboleh bernafas melalui hidung(ini mengikut pengalaman anak sulung saya). kalau selsema boleh pakai yang sembur hidung tu, insyaallah bby xde pape..

12mo ago

tapi yg jenis nasal spray tu sesuai usia berapa ya boleh buat? sbb anak saya baru je sebulan

anak sya high need baby.. dia mmg melalak he keje. mlm tdur lena siang berjaya. pergi mana xbole keje meragaam.. xnk org. susa plak nk pjuk dia bila dh kena smpuk tu.

Cuba bg susu lain. Tgk dlm ni ramai bg lactogen, duch baby. Sy ank mnm similac ok berak.

1y ago

Betul setiap anak lain2 kan. Ada yg sesuai dgn yg murah ada yg sesuai dgn yg mahal