Tips Untuk Demam Campak

Anak saya 8 bln kena demam campak. 2 hari pertama demam panas suhu naik tinggi. Lps dah kebah, baru timbul ruam campak. Ada tips cepat baik demam campak ni?

5 Balas

Sehari dua dia hilang sis. Cuma sapu calamine lotion je bagi anak rasa selesa sikit. Anak saya pun kena masa 8 bulan, demam dan ruam lepas kebah. Tapi masa checkup saya bagitau kat nurse, dia kata tu demam viral, bukan demam campak lagi. Kalau demam campak dia time demam tu keluar ruam dia sekali. Kalau demam dulu dah kebah baru ruam naik tu demam viral.

3y ago

Kalau pegi klinik dia akan bagi panadol dengan antibiotik sis, dengan calamine lotion untuk sapu ruam yg naik. Selebihnya kita kena kawal suhu supaya tak terlalu tunggi, jerlum selalu dan tekap dengan kain basah. Biar tak pakai baju. Supaya panas dalam badan cepat kluar.