Anak suka mengetuk kepala

Anak mudah tantrum dan suka mengetuk kepala..normal ke mcm tu??

11 Balas

entahlah mild autism ke ape, anak aunty saya hentak kepala dia kat lantai atau dinding setiap kali menangis. Ada satu hari dia hentak kepala dia kat jalan tar sbb ada budak2 kacau dia sampai dia menangis, bedarah2 kepala dia. Dia suka bunuh anak kucing jugak, pantang tgk kucing comfirm mati kucing tu diputarnya dalam tudung tutup makanan tu, kadang2 dibuatnya kucing tu macam kereta sampai lembik kucing tu. Tapi skrg dia dah okay, dah 12 tahun dah pun. mcm budak normal, tp masih hyper sikit. Kesian jugak kat dia, mungkin slalu kena pukul ayah dia (org kpg tkde expose dgn autism) jadi dia dah normal.

selalunya kalau mcm tu autism.. tp mcm anak sedara sy, dari baby dia suka tantrum hantuk kepala sbb selalu kena tengking dek mak dia.. mak dia baran.. dia mcm terlalu stress.. baby dia xpandai luah.. so tantrum dia teruk sgt.. bukan sbb autism.. also sbb gadget.. cuba check anak ade eye contact x.. peka tak dgn sekeliling.. kalau mcm dlm dunia sendiri mungkin autism.. tp kalau ok je, puan jgn terlalu risau.. refer M-chart pada buku anak.. dan luah kan kerisauan puan pada misi kat kk nanti..

2y ago

Terima kasih awak pandangannya

tengok pada aktiviti anak. kadang budak2 ni taktau apa yg dia buat. dia buat sebab pernah tengok atau biasa tengok dekat tv/phone. btw, anak sis umur dah berapa? dah pernah check up m-chart belum? kalau belum, try consult dengan nurse dekat kk.

Anak umur berapa? Masa checkup, M chart dia mcm mana doc ckp? Selalunya x normal kalau tantrum ketuk2 kepala kecuali kalau ada autisme. Cuba tanya dgn doc

My firstvmcm tu. I thot she has autism. But no. She stop doing so when she’s 1 1/2yo. I told her constantly she cannot do tht. It helps bit by bit

Sis bw anak p checkup nt blh tanya dr balik.. tgk chart perkembangan bayi.. ada ciri2 autisme tu..

better check , sbb anak tiri saya mcm tu lh awal2 autism

Makan lah dragon fruit, confirm lega esoknya 😅

Tanda-tanda autism ni sis.

umur?