1st mom disini.

Anak dah 3bulan tapi berat baru 5kg minum susu pn baru 3 oz. Tangan masih gengam xde rase nak capai mainan gantung².tande² nak meniarap pn mcm xde. Sy nak menangis pikir n sy terlalu risau. Ape patut sy buat..sbb check up xde pulak kene refer mane² psl pkembangan lambat. Ape patut sy buat. Anak sy xnormal ke?

1 Balas

kalau urut2kan tapak tangan anak, boleh buka tak? ke dia buat keras genggam juga? kalau bagi benda kecil dia boleh pegang kejap tak? kadang dia nak capai, tapi usia tu motor skill belum smooth jadi kita tak nampak macam dia nak mencapai. nampak dia interested tak tapi? like mata bersinar2 & wiggle2 bila nampak toys dia gantung2? tu tanda2 dia nak mencapai tu, cuma belum reti. belum meniarap 3m tu normal lagi sis. banyakkan tummy time, sis golekkan dia dari tiarap ke telentang & vice versa. tolak sikit2 dari bontot dia, tarik tangan dia sikit etc. boleh juga banyakkan side-lying play dengan dia. nanti lama2 dia akan pandai tu.