Kata-kata negative

Anak baru 2hari. Tak dapat nak bf dengan betul lagi sbb tak tahu cara. Dr cakap ade nipple inverted n baby ade tongue tie so akan rase sakit sikit bile bf. Ada kawan mlawat n dok cakap kesian anak lapar takdek susu. Suruh bg susu frmula. Kalau nanges je cakap lapar. Bg puting bia die senyap. Baru shari dah ajar bg puting. Cakap baby lg suka puting pnjang mcm botol susu. Ya Allah. Baru 2hari dh stress ade kawan mcmni. Bukan nye nak support ke ape. Mak mertua pon same je dok ikut cakap kawan sy tu. Mnyesal pulak ajak die dtg nak minta tolong ajarkn cara jage baby.

3 Balas

Tak salah pun kwn sis ckp, tak salah pun kalau bgi baby tu minum botol susu sbb takut baby lapar… apa yg org lain tegur kita anggp positif ja sis lagipun dlm masa yg sama sis usahalah bljr mcm mna cara susukan anak dgn betul.. jumpa nurse tanya mcm mna cara susukan bby supaya sis tak rasa sakit.. dulu saya pun ada masalah puting tak timbul masa anak first n rasa sakit bila anak mnyusu smpai luka tapi itulah pengalaman.. apa yg org tegur saya anggp positif ja smpai la saya jumpa doc bgtau masalah saya.. alhamdulillah anak minum guna dua cara.. skrg ni dah besar sikit guna botol susu ja sbb tak lama lgi nak ada anak kedua pula..jgn stress ya sis

Setiap masalah ada jalan penyelesaiannya sis. Boleh dapatkan bantuan daripada nurse di KKIA soal penyusuan atau sis nak cari lactation counselor di luar pun boleh.

I feel you sis.. xpe, you beli dlu nipple puller. Sebelum menyusu pakai dlu.. Insyallah..