Anak susah & lambat tidur

Anak 7 months selalu tidur lewat, smpai 12am bru tidur & Wajib menyusu smpai tertidur. Last terpksa tidurkan jam 9pm sbb baby dh crancky tpi die akan bgn semula selepas 30min & smbg main smpai 12am (sye kdg smpai tertido dulu). Sye cuba peluk and tepuk2 untuk tido awal tpi x jln, anak sye tros menjerit marah & nangis. Ble lepas die smbg main semula. Husband sye bekerja & pulang jam 10, sbb tu sye akan biar baby jaga smpai ayahnye balik sbb nk bgi chance spend time. Meminta tips & bantuan mcm mana nk tlg tidurkan anak dgn mudah?

3 Balas

Kene bagi dia penat bermainan contoh jam 10 11 mlm plan nak tidur kan dia sejam dua awal tu main puas puas dgn dia gelak gelak geletek dia bagi dia merangkak penat anak saya dulu susah tidur sebab manja sikit saya pegang saya ajak main pun kadang pegang dia Tpi bila lepas dia main sendiri pusing sendiri 1 rumah merangkak cukup time 10 11 tidur dh Tpi siap siap bgn awal lah 😂

Baby sy dri 7bln lbh tido lmbt... Kul 3 pg mmg akn tido... Wlaupun die dh tido kul 11mlm die akn bngun kul 12 lbih... Baby sy xblh tido ttup lmpu sbb die takot gelap... Tido mmg akn bkk lmpu... Now die dh 8 bln lbih pn tido lmbt lg...

kena tutup lampu ,gelapkan bilik, senyap, jgn ajak main, buat2x tidur. tuh je cara. tapi take time sikit sbb anak da terbiasa kan.