kuning oh kuning

alhamdulillah..setelah 41 hari baru ok bacaan kuning anak sy..which is 4.4 sy nk share sikit cara sy turunkn kuning anak -bg susu ibu setiap setengah jam -jaga makan (jgn makan roti. nurse ada bgtau yg roti penyebab kuning lambat turun) mmg betul sbb sebelom bacaan kuning anak sy turun sy kerap mkn roti (setiap hari 5keping) bila cek kuning anak bacaan makin tinggi..so sy stop mkn roti baru lah turun. -perahan anggur hitam (seminggu 3x) -jemur pukul 9 pagi selama 10 min -tk bedung anak (supaya anak mudah terjaga) -pakaikn baju yg berlubang (nasihat bidan kononnya kuning mudah keluar) lagipun cuaca skrg panas ? -mandikan air perahan kucai (yg tk bestnya bdn anak naik ruam. lps 3minggu baru stop mandian ni) tu je..hopefully dpt bantu sikit ibu² yg tgh usaha turunkn kuning anak. btw ni anak first so sy tkde pengalaman. awal kelahiran mmg tkde susu bdn selama 4 hari. hari seterusnya baru susu keluar tu pn sikit sbb tu kot kuning lambat turun. skrg anak dh ok. doakan anak sy mbesar dgn sehat ye.

kuning oh kuning
2 Balas

Macam mana cara nak mandikan baby dengan kucai tu ya?

4y ago

amik kucai tu bnyk mana pn tk kesah..sekadar cukup dgn air mandian dy. potong bg kecik pastu campur air sikit.sy perah guna tgn sampai hancur pastu tapis. air perahan tu sy campur dgn mandian baby. lps mandi dgn air kucai tu jgn lupa bilas dgn air bersih. guna blender pn boleh. tp pastikn blender tu bersih. tk pasal nnti kulit anak pedih sbb ada sisa cili 😅

Jemur anak tu pun nurse yang syorkan ke?

4y ago

yg tu saje try ikot pendapat kwn²...tp tkde la betul² bwh matahari. duk bwh bumbung je janji kena sikit cahaya matahari