Baby February

Alhamdulillah selamat lahirkan puteri sulung pd 1/2/2020 haritu. Baby girl seberat 2.33kg. 22/1/2020 - 24/1/2020 : First contractions. Ibu admit HTAR. Then ibu mtk discaj bukaan baru 1-2cm. 27/1/2020 : Start sakit balik. Ibu ulang balik ke HSgB. Admit dkt PAC je sbb contractions kerap. 29/1/2020 : Bukaan masih tkda progress, ibu kena naik wad, scheduled utk induce Folley's catherer (induce belon) ptg tu. 30/1/2020 : lps induce 24jam dh ada bukaan 4cm. Doc nk tolak LR tp LR sgt2 penuh. Time ni ayah pn kena admit wad sbb kejang dmm suhu tggi (doc sah denggi). 31/1/2020: lps 3x schedule ibu utk msuk LR baru dpt katil jam 12.30pm. Pukul 2 pagi pecah ketuban doc bg tmpoh 6jam utk ada progress bukaan. Lps 6jam, kira2 pkl 8pagi bukaan cuma 5cm. Doc mtk lanjutkn lg 2jam. Ibu trpksa menahan contractions kuat sbb msuk drip induce pulak dlm LR. Sakitnya Tuhan je yg tahu contractions kuat tp bukaan poor progress. Menangis tk igt apa dh. Kira2 jam 10pg lps 2jam ibu merayu doc sbb bukaan msih sama 5cm utk czer je. Then bincang punya bincang doc risau bby fetal distress so decide czer. Smntara tggu OT yg asyik penuh2.. Ibu trpksa tggu lagi smbil thn sakit contractions makin kerap. Mmg tk igt apa ibu cuma lena bila contractions hilang dn sedar balik bila sakit. Kejap2 mata tgk monitor ctg, kejap2 tgk jam. Airmata dh berjuraian tk boleh kntrol dh perasaan berbaur dgn risaukn ayah lg kena tahan wad dn tk dpt teman ibu dln LR. Down habis. Akhirnya dlm jam 1 ptg ibu mula rsa mcm nk meneran tp suara tk trluah nk pgl sapa2 dlm tu ibu ditggalkn sorg2. Tup2 doc msuk ckp dh boleh msuk OT sbb dh kosong, sblm msuk OT doc seluk kli trakhir nk tgk mna tau ade bukaan. Magik! Bukaan terus full 10cm. Terus ibu meneran bila dtg rsa sakit. Tp dh 13jam tahan sakit ibu dh khbisan byk tenaga. Teran2 pn masih sangkut2 kt pintu kpla bby. Doc decide guna vacuum smbil ibu teran. 2x teran akhirnya keluar la bby dlm keadaan ibu dh pn bersiap pakai baju nk masuk bilik OT. Hehe. Alhamdulillah. ❤️ Baru sempat nak share sini sebb asyik lupa je. Kenangan sgt sbb ujian sgt hebat tp semua jd kenangan manis bt sy. Doakan kami sekeluarga sihat sejahtera hendaknya. Amiin.. ?

Baby February
62 Balas

Tahniah sis begitu laaa perjuangan seorg ibu utk melahirkan anak nye sakit berjam2....Alhamdulillah semuanye selamat.... Doakn sy jgak ye semoga dipermudahkn bile sampai waktu nye....

4y ago

Alhamdulillah.. Syukur. Sy doakn sis dipermudahkn bersalin kelak. Amiin..

Allahu..bergenang airmata baca sis..alhamdulillah berjaya jugak normal walau menanggung sakit yang maha hebat..subhanallah comel sgt baby girl..selamat berpantang sis..

4y ago

Alhamdulillah.. Perjuangan kita lain2.. Tahniah mommy2 hebat semua.. Tq aunty ❤️

Sama crta mcm Saya la..Saya pun dah standby nak Masok ceser..10 minit terakhir tuhan beri peluang saya & trs 10cm..15minit meneran keluar lah baby boy..

Good baby.. dia x nak mama dia dapat sakit lagi tup2 bagi terus bukaan full..haha.. welcome to ur new world baby girl❤❤

4y ago

Hehe.. Betul tu.. Tq aunty.. ❤️❤️

Arr..takot la plak dok baca cerita contraction ni..😣btw tahniah sis..doakan saya dipermudahkan bersalin nnty yer..

So Cute! 🐰🐻🐥😍💗💜 Selamat berpantang sis, semoga sis & baby diberikan kesihatan yg baik. Aaamiinnn3.

4y ago

Amiin... 🤲 Semoga sis jugak mndpt kbaikan dunia akhirat.. Amiin..

Allahu, pengalaman kan sis. Tahniah sis. Selamat berpantang dan enjoy this moments 😍

4y ago

Alhamdulillah.. Pgalaman pling manis wlaupn pling sakit dlm hidup.. Tq sis..

tahniah ibu....comel bb..moga sy dpt bby girl mcm ibu nanti...slmt berpantang ibu...

4y ago

Aminn...

ALLAHU..semoga puan anak dan suami dilindungi oleh ALLAH TAALA..insha'ALLAH..Aamiin

4y ago

Aamiin YA ALLAH YA MUJIB..

Alhamdulillah..akhirnyaaa... Lega kan..bila da dpat tgk,pgang,sentuh baby😍😍

4y ago

Alhamdulillah.. Trharu sgt sis.. Hehe