bangunkan baby menyusu...

Alhamdulillah. Saya baru melahirkan bayi lelaki . Tapi bayi sy suka tido. Ssh nak bg menyusu. Boleh share tips kejutkan bayi utk menyusu tak.

14 Balas

Alhamdulillah, tahniah sis. Anak saya pun sama macam anak sis masa baru lahir, asyik tidur je. Anak saya kena kuning. Geletek2 ke apa mmg dia tidur je 😅. Kita suapkan puting pun dia tak hisap, sebab tidur. Saya sampai lap2 muka dia dengan kain lembab untuk bangunkan dia

Saya dlu basahkan tisu lap muka dia. Kalau tak jalan jugak tanggalkan bedung or seluar dia. Ni tips doktor bg. Sbb baby saya kuning. Nk kena menyusu stiap 2 jam.

Main telinge dengan tapak kaki dia.. Kalau tak mrnjadi jugak saya selalu basahkan sikit tangan letak kt muke diaa, ha.. Baru bangun 😂😂

Saya dulu cium2 baby saya. Biar dia rimas sikit. Pastuu dia nangis bangunlah . Sebab yg lain semuaa tak jalan 😂

Saya dulu gosok2 tapak kaki dgn telinga anak utk kejutkan dia. Sbb tu tmpat2 sensitif dia kan, tu yg dia bgun

Sy kjut pggil nme.. mmang dy xkn bkk mata. Tp ltk je mulut kt puting nty dy isap

Saya klau nk kejutkan anak saya gosok2 tapak kaki dgn telinga dia smpai bangun

kejut kan slow slow dengan lembut.. panggil panggil nama anak..

Cuit kaki tangan leher dia semua sampai dia nangis bangun

Bukakan bedung, geletek tapak kaki sampai dia bangun.