Baby jaundis

Alamak bby kne kuning pulak..jgn la kne tahan nk discharge awal ni x tahan duk hospital lme ii dgn nurse prngai kerek semacam bende first time jdi ibu mne la tau sgt kan tu pun nk mrh ii pastu bergossip la rmai ii kt kaunter tu#firstbaby #firstmom

8 Balas

memang xtahan la duk lama rasa yg sihat pun bole sakit sbb tido pun misi2 tu buat bising dah kita sakit nak la tenang.. Ni lampu pun buka xde tutup.. Bila kita tutup abis di gossip nye.. Camne la pesakit nak cepat sihat duk hospital stress pla 😌 sy pernah stay 5hari sbb nak bsalin.. sy czer kena urus anak sorang2.. mengalir airmata ni.. bole pla kita letak ank kat katil kita, misi tu bising suh letak dlm babycot.. Pastu tjaga la ank kita.. nagis.. tpaksa la duduk pegang baby, kita tahan ngantuk atas katil.. jadi awk kena kuat taw moga cecepat dpt keluar dari situ..

8mo ago

Pengalaman sy sendiri, ada sebab kenapa nurse bising kalau nmpk ibu2 letak anak dekat katil sama2 dengan ibu terutamanya ketika tidur. Bnyk kes ibu himpit anak, ibu tu x sedar sbb terlalu penat bangun2 je anak dsh biru dihimpit. kdg kita anggap remeh mustahil berlaku x kena dgn bdn sendiri mmg akan ckp bgtu. Still benda ni pernah berlaku d mana2 hosp sebab tu nurse bising marah klu nmpk anak d atas katil ibu bukan di babycot. Jgn cepat assume gaya2 nurse tu smua buruk, nurse kerja shift sgt penat syukur la mereka still jaga kita ibu2 biarpun kdg gaya mereka mcm tu..

Kdg ibu boleh keluar tapi ank kena tahan wad lain. Saya hari tu ank saya kning tggi 300+ jgk kena tahan wad kuning, sya tdak boleh dischrge, tpi dsbbkan demam, so doc thn tngk darah ap semua. Esok nya drh semua okey n tak dmm, doc bgi blik, ank saya pun msa tu kluar, x smpai sehari pun ank saya ddk wad kning. Balik tu saya kerap susu kan dia, rasa 5 kali je prgi Kk trus baby sya tak yh prgi KK dah. Tapi kalau nurse tu kdg ada yg okey, kdg yang tak. Saya pun ank first, lps brsalin 5 har gak duk wad. mcm2

kalau nk cpt keluar. awak kerap bg baby susu. kalau baby tido. kejotkan baby utk baby susu. baby kuning mmg kerap tido. bagi baby berak dgn kencing kerap.

Make sure baby cukup susu. Kalau dia tido lama kejutkan and bagi dia minum susu. Max 3 hours untuk dia tido. Tak boleh lebih.

Kalau awak tak nak admit, boleh request untuk discharge. Buat home phototherapy. Awak boleh sewa lampu phototherapy di luar.

8mo ago

Betul.. blh buat mcm tu, sewa mesin phototheraphy lepastu hari² ulang alik p hospital/klinik utk cek kuning. Kalau naik balik, kena masuk wad semula utk elak mslh kernicterus p kat otak baby.. tp kena rajin&kuat la sbb ada syarat² jgk nak pakai mesin tu.. cost lg,tenaga lg, masa lg.. kerapkan susukan baby.. jgn stres, nt meroyan dlm pantang bahaya kat diri sndri & baby tau.. ibu kena kuat ya..

btol ke kalau xnk bagi baby kuning masa lahir ..masa temester3 makan anggur hitam ?ade pwrnah try

8mo ago

sy amalkan tu .. plus susu sy jdi meriah .. dan masa anak kuning sy rajin basuh atau bsahkan muka anak , kuning 3 hri jerr .. btw sy dn hsbn darah O .

biasa la nurse kn.. awak jgn amek hati tw.. msuk tlinge kanan klua tlinge kiri je.. jgn stress2..

buat xtau je okay..Jangan stress2 sbb kejap je kita jmpa dorg. ;)