Ibu, alahan sewaktu mengandung apa yang anda alami?
Voice your Opinion
Alahan makanan laut
Alahan mencuci pinggan
Alahan bau-bauan
Lain-lain (sila nyatakan)

4066 respon

146 Balas

bila teringat lucu jugak. masa 1st trimester tu, aduhai: 1. tak nak hidu bau nasi yg baru dimasak dan bau makanan yg bergoreng. sampai tak nak makan nasi atau lauk, berat badan terus drop sebab sebelum pregnant memang biasa makan nasi. hanya berselera nak hadap buah-buahan. 2. tak nak hidu bau asap (asap pembakaran/kereta/rokok/vape) 3. tak nak hidu bau wangian yg kuat (sebab sebelum ni saya memang kaki minyak wangi) 4. mudah tersinggung

alahan sy kali ni , xlalu nak makan.. selalu2 muntah.. memilih mknn.. xsuka bau bawang 🙈 sy alami ni lama jga.. dri awal pregnant smpai la trimester ke2.. trimester ke3 ni ok sikit dah..mkn pun dah boleh apa saja tp masih lg susah nak mkn bnyk.. 1kali mkn ja dlm sehari.. selebih ny minum air putih ..🤭

xblh mkn bihun goreng makcik yg jual kt umh ,klau mkn ase nk muntah.pdhal sblum prgnant molek ade je mkn. satu lg xboleh mkn ayam yg masak sendiri rasa mcm ayam tak masak betul pdhal dh mask elok dh , suami mkn pon ok. mkn yg org lain masak blh je😅

tak pernah alahan apa2 sebelum ni sampailah pregnant ni pun, cuma ada sekali haritu demam seminggu doctor bagi antibiotik terus naik gegata satu badan😭 pergi hospital tukar jenis antibiotik lain pun sama, last2 stop ambik antibiotik baru pulih

bau bdn suami klau die xmndi... dlu pregnant y slung... suami xmndi pn blh pluk syg lg... skrg ni suami kne mndi dlu klau nk dduk sblh... n bau wangian dr avon... ad 1 wangian y mmg mnyakitkn hdung n pningkn kpla... sblm ni ok je dgn bauan 2...

rasa mual, tapi tak sangat..And cepat sangat letih, pegi toilet pun penat.. berdiri kejap pun rasa lutut dah lenguh..Rasa laparr sangat, tpi bila makan tu sesuap dua ja dah nak muntah..Sentiasa rasa sejuk, kaki pun sejuk syott😂

mual tu kurg ad bau trtntu je . atau pn trmkn yg xkna n tekak . xsuka bau deoderan husband Klau boleh nk suh dia pkai deoderan sy🤣Letihhh slalu. tdo je kjenye. mka breakout brminyak😐

Alhamdulilah sy dipermudahkan sewaktu mgandung.. Xpernah alami alahan dri first pregnancy baik anak laki or anak pompuan.. Skrg anak no 3 pon msih mcm biasa xade sbrg alahan..

badan cepat masuk angin, lambt makn mcm nak muntah, terlebih makn pun mcm nak muntah.. tak selera makan nasi/masakan sendiri.. kalau beli boleh je habis sebungkus.. haha

first trimester ni rasanya mcm saya tak ada alahan..anak pertama hingga anak ke tiga saya ada alahan setiap hari..mual2 terus pening2 ..yang anak ke 4 ni tak ada alahan