ubat perancang

alahai ghisau pulak baca ni... baru jer ambik perancang yang cucuk setiap 3 bulan punya hm kalau ikutkan xnak ambik.. sebab susah laki jenis sibuk nak anak ramai 😌 terpaksa ambik juga perancang, sebab xnak anak rapat sangat.. biarlah jarak betul2 dah 2 tahun baru pregnant balik kalau ada rezeki lagi.. kalau merancang sendiri mcm mana yer korang? sebenarnya time subur time bila? lepas period tempoh seminggu tu ke??? hm stress! kenapa la bukan laki yang kena ambik ubat perancang 💩😌

ubat perancang
29 Balas

suruh lelaki buat vasectomy la senang 🤭 irreversible lagi tu. effect perancang ni ikut orang jugak kot. saya cucuk perancang ok je ada period. tak nak la anak rapat rapat. dah la czer. termengandung nnt kita jgk rasa sakitnya, bukan suami. kalau dah mmg tertulis rezeki ada anak tu tak kemana. Allah dah tulis cantik setiap rezeki untuk kita. mungkin tu ujian utk orang tu.

2y ago

tula xnak anak rapat2. jenuh tapi betul latu rezeki masing2 kan hiks

sy ambik depo yg 3 bln punya selma3 tahun, leps bersalin anak ke 2... berhenti bln 6/2021 bln 2/2022 dah lekat balik... period kadng dtg kdg tak... tp leps berhenti ambik depo terus period... tp kesn yg ketara sy ambik depo ni keputihan la... kekdng bau busuk jg.. bila berhnti keputihn pun dah tak ada... leps ni nak try iud pula... klu nk merncng sndri mmg tak dan la jwbnya...😂

2y ago

ada ja period tp tak teratur la... kadang 3m tak dtg kdg 2m... ikut bdn msg2... kakak sy ambik depo tiap bln jg dtg period...

teringat kat makcik anak 8 kena cerai suami. Lelaki kalau dia penat, dia boleh selamba lepas tangan. Kalau perempuan penat, nak lari mana? Sy dibesarkan dlm keluarga ramai adik2 beradik dan hidup susah, sy taknak dah anak sy rasa bnda yg sama. Perancang ni ikut bdn, sepupu sy stop depo terus mengandung. Makcik sy pulak tpksa tggu 17 tahun. So kesimpulannya, depo ni ikut bdn 😃

Sy memang merancang sndiri tapi suami yg merancang la.. sy xpernah ambil apa² ubt perancang smada mkn cucuk atau implan dari anak lahir...klau merncng tnggu wktu subur atau x sy pun x tahu..bincng dgn suami sebab bkn isteri² jak boleh merancang sis..suami pun boleh jga.. skrg tgh mengandung anak ke 2,, umur anak pertama 5 tahun nti baru anak ke2 lahir..

beribu org da ambik depo sis. lain org lain effect. lain org, lain rezeki. rezeki lambat dtg, terus salahkan ubat. kenapa xsalahkan pemakanan, gaya hidup sndiri da cukup sihat ke. bukan semua yg ambik depo, semua lepas 10tahun baru mengandung balik. saya 2minggu lepas stop depo elok mngndung balik 🤷

Sy bincang dgn husb pasal perancang ni, dia pun kata nak merancang sendiri dan kami pakai kondom .. pergi kk pun ckp nk rancang sendiri so diorg supply kondom banyak juga dlm 24pcs mcmtu .. takde had, dah habis boleh minta lg dkt klinik .. merancg ni perlu kerjasama dua2 ..

download apps calender period tu . tu if period okay datang ikut timing. if tak okay .. guna opk sebelum bersama . seeloknya bersama lepas dah tak subur . selepas period tu mmg tinggi die punya risiko nak mengandung .. dekat2 tarikh period akan dtg if nak.bersama okay lah .

sis jgn ambil perancang jenis 3bln sekali ni sampai setahun. lpas setahun sis stop ambil.takut nanti lama xperiod la.mcm saya.sya stop lpas 11bln ambil perancang 3bln sekali ni.lpstu setgh tahun lpastu bru period balik.😇 2kali dah buat mcm tu.menjdi.

2y ago

ye kira mcm tu sis.jgn ambil lebih dari 1tahun ataupn lama daritu.sbb efek dia la juga nak period.😊

sy aritu amik perancang jenis cucuk 3bulan jgk..lps tu stop amik sbb plan nak pregnant lg.. sbulan je x period,lps tu period mcm biasa..then tup2 dh ngandung blk ni haa..nurse ckp tahap subur org lain2..hormon dlm badan pun x sama..

2y ago

ok paham sis hiks

stahun ambik depo period xteratur,sakit kepala bgai nk pecah,sakit tulang pgg..LPs berhenti depo period ambik masa 2,3 bln nk normal balik,sakit kpala n sakit tlg pgg hilang jgk..alhmdulillah LPs sthun bhnti prgnt balik..