ubat perancang

alahai ghisau pulak baca ni... baru jer ambik perancang yang cucuk setiap 3 bulan punya hm kalau ikutkan xnak ambik.. sebab susah laki jenis sibuk nak anak ramai 😌 terpaksa ambik juga perancang, sebab xnak anak rapat sangat.. biarlah jarak betul2 dah 2 tahun baru pregnant balik kalau ada rezeki lagi.. kalau merancang sendiri mcm mana yer korang? sebenarnya time subur time bila? lepas period tempoh seminggu tu ke??? hm stress! kenapa la bukan laki yang kena ambik ubat perancang 💩😌

ubat perancang
29 Balas

perancang ade byk jenis, x sesuai 1 jenis, ade jenis lain, depo iud implan pil condom. and perancang semua ikut kesesuaian bdn. x perlu ikut kata org and laki ni kekdg tau nk anak ramai, yg mengandung beranak jaga anak si isteri je. yg stress yg depression yg bermasalah lps tu semua bini. merancang sendiri ni selalu nya mmg terlajak laa. kena lakk jenis irregular period, waktu subur x tentu. even bukan waktu subur pon ade yg boleh mengandung ni kan pulak kalau wktu subur. bila suruh pakai condom kang yg laki ni kata x sedap la x rasa la. jadi pegi la pakai perancang, boleh try depo dulu, x sesuai pg pakai iud. sbb laki ni, die nak, die nak jugak, xde dan dh nk tgu subur ke x. lagi 1 kesian dkt anak, belum reti urus diri kekdg dh dpt adik. tu yg kekdg dgr ank sulung buat hal bile ade adik, sbb x ckup perhatian mak ayah. atleast 2 3 thun dh ok utk tmbh anak lagi. bile anak buat hal, mak2 la plg stress. dgn anak kecik, dgn hat sulung manjang buat hal. tu blm lagi kalau ade lgi yg dlm perut nak melayan alahan penat lagi. silap2 mak yg jadi depression, anxiety, ptsd, mcm2 lagi laa masalah mental yg keluar nnti. si bapak nye nnti sng je ckp, org dulu2/mak dia boleh je jaga sampai 10anak. lagi 1 kena ingat, anak ni rezeki. kalau kata Allah tu xnak bagi lagi, sepuluh tahun tgu pon x dpt lagi. and kena ingt jugak anak ni amanah, quality kena sama dgn quantity. kalau quantity melebihi quality, mak2 yg cepat stress. bapak2 relax je. sbb mak2 yg duduk rumah jaga anak. bapak sebok pi reja.

2y ago

saya amik perancang depo . dalam 3 bulan seminggu sahaja period . oke takda apa . ikut sesuai badan sis . kalau tak ok nurse akan berhenti kan depo

Lain orang lain kesannya, puan. Pakai lah apa jenis perancang pun, kalau Allah nak bagi rezeki semula lambat maka lambat lah. Puan nak merancang sendiri boleh, tp puan kena double alert on your ovulation cycle and kena make sure your husband tak terlepas dalam masa bersama. Kalau lepas luar pun still boleh jadi pre-ejaculation and bukan dalam waktu subur pun boleh juga mengandung. Ada macam² jenis birth control yg puan boleh pilih dan semua ada je kesannya. Fahamkan suami puan berkenaan menjarakkan kehamilan. Bagi dia faham and tegaskan pada dia kenapa puan nak jarakkan kandungan. Anak ramai² tp nanti tak boleh handle, puan juga yg stress, yg penat. Kalau dia tak nak faham juga, memang puan kena juga ambil perancang. Saya pun ambil depo and yes for the first two months after the jab period non stop. So saya ke clinic, ambil pill to stop the period. Period tu stop, tak lama lepastu period jadi normal semula. Saya pun tak nak mengandung dengan jarak dekat sbb trauma and rasa sakit bersalin tu masih terasa hingga sekarang walaupun dah 4 bulan dah. Lambat ke cepat utk pregnant lagi selepas stop perancang tu bergantung pada rezeki. Ada yg cepat ada yg lambat. Yg guna perancang pun boleh pregnant, inikan pula kalau tak guna perancang langsung. Pilihan ditangan puan.

2y ago

okay sis 😊

sya sndiri pakai perancang depo dri lepas bersalin anak 1st lagi smpai no 3 .. mmg sepanjang ambik depo tu x period langsong smpai 2 tahun .. tapi lepas stop depo , sya amalkan folid acid .. alhamdulillah rezeki lekat .. tapi disbbkan sya dah lama pakai depo je , sya sndiri tukar ke pil .. bagi period terator .. x sedar preg ke 4 .. lepas bersalin ke 4 sya ambik balik depo .. tapi disbbkan sya migrain setiap pagi , doc suruh sya stop .. time stop tu mmg x da perancang apa2 .. lekat no 5 .. time preg no 5 sya kena ectopic(luar rahim) .. lepas bedah ectopic , sya mmg x ambik apa2 perancang tapi sya amalkan folid acid .. skrng tgh preg ke 6 ☺

2y ago

wow hebat 😅

sy pernah ambil suntikan depo sblum mngndung ank ke2.. msa ambil untuk 3 bulan pertama sja ada dtg period.. start ambil suntikan ke kali ke 2, start xdatang period.. baru2 ni lepas bsalin ank ke 3, sy ambil suntikan depo, kali ni period kluar bpnjangan pula.. mmg sngt x selesa.. smpai saya makan ubat untuk bhntikan period tu.. paling lama 5 hari sja bersih.. lpastu dtg balik.. nurse mmg ada bagitau awal2 sblum ambil suntikan ni.. hormon bdan yg sblum ni xsmestinya sama dgn yg skrg.. mmg betul apa nurse ckp.. tggl sebulan lagi nk tggu untuk next suntikan.. tgh buntu nak teruskan ambil depo atau x 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

sy cucuk depo yg 3buln sekali selama 2thun..start cuck buln 8/2019 smpi bulan 8/2021 sy stop depo..2 buln pertama je dtg period..lepas tu trus xdtg period..thun lepas doc ckp nk ubt dtg period x..sy ckp xnk..sy nk hormon stabil sndiri..sy mkn jamu kak KM tu..buln 1/2022 start period tpi xteratur..buln 4/2022 sy peknen..ambil ape² perncang pon tetap ade effect,hormon xstabil..sedgkn merancng sndiri pakai kondom pon blum tntu hormon stabil..ade yg cuck depo hormon stabil..elok period dtg tiap² bulan..ade yg mkn ubt,amik iucd,implona dtg period tiap² bulan..perncang ni ikut bdan masing²..kire nasib..ade yg ok,ade yg x..

sy pernah amik cucuk depo, depands pd hormon bdn masing ii jgk.. mcm sy sma kt atas... sebulan berdarah lepas tu 3 bulan x dtg piriod, then berulang sama mcm tu jgk , bila sbulan kluar darah tu mmg x jadi keje sy... pening, letih, pengsan sbb kekurangan darah... 2 kli je sy cucuk, lepas tu sy dh x tahan nk hadap... trus g jumpa doc nk stop perancang dan doc bgi ubat hormon utk stabil kn balik.. 2 bulan lepas tu baru normal piriod sy... alhamdulillah okey dh , klau x sy meroyan sorang ii

2y ago

aduh risau kalau gitu.. sy baru cucuk sekali.. alhamdulillah buat masa ni period xde banyak sangat.. ok la.. harap xde apela ghisau juga hm x rela ambik sebenarnya 🥲

effect cucuk depo ni depends pd tuan empunye badan sbenarnye.. sy ambik cucuk depo jgk hujung tahun 2019.. sempat la 6 bulan on cucuk depo tu, lpstu stop.. bulan 3/2022 sy pregnant no 2.. part period tu, jdi tak teratur je.. lain lain so far okey je.. kwn sy pun gitu jgk.. stop ambik cucuk depo skrg dia dh pregnant 20 weeks.. dia tak period setahun lps stop tpi elok je lekat.. so depends pd bdn masing masing.. kalau rasa tak serasi bgitau je kt misi.. nnti dorg tukar yg lain 😊

2y ago

okay 😊

saya pun cucuk yg 3bulan sekali tu. lepas abis pantang, terus cucuk. dtg bulan 6-7 hari camtu, darah sgt sedikit, mcm dh hujung2 period. g klinik, nurse ckp normal. pastu, xdtg period straight 2 bulan. doc ckp normal. pastu period straight 1 bulan, still darah mcm hujung2 period jugak. ni dh kali ke 3 cucuk, pun sama, period darah sikit2. lepas abis bpantang bulan 5 tu, sampai sekarang bulan 11 ni, x pernah lagi beli pad. sbb darah sangat2 sikit. begitulah pengorbanan isteri n ibu

2y ago

:')💪🏻

sy tiga tahun ambik depo mmg tak period langsung..berat bdan pun naik..lepas tu tukar makan pil 2 tahun jugak..masa makan pil alhamdulillah period dtg setiap bulan tp tak byk la..tak kisah la kan janji dtg jugak.stop makan sbb nak pregnant..alhamdulillah rezeki sy pregnant..bg sy perancang ni ikut badan masing2 jugak..ada yg okay je ambik depo ada yg tak..ada yg okay ambik pil ada yg tak..kita tak tahu badan masing2 kn..

Saya selepas melahirkan anak sulung, saya guna perancang suntikan depo ni. Dalam 4 tahun pakai. Lepas tu stop, sebab nak pregnant lagi. Tapi saya tak rushing pun nak pregnant semula. Period datang tapi tak teratur. Tahu2 je pregnant. Dalam setahun gap tu saya pregnant yang kedua pula. Dah selamat bersalin dah sekarang. Baby pun dah 5 bulan. Masih setia dengan perancang depo. Alhamdulillah suami sokong apa yang saya buat.

2y ago

sis saya pun ambil suntikan 2 tahun anak pertama tapi sekarang dah 5 bulan I dah berhenti suntikan tapi Tak ade rezeki lagi risau😩😩