Puasa And Constipation

Agak kerap lps sy bersahur je, perut bg sign nk buang air bsr. Sy tahu normal utk sy sbb mmg biasa buang air bsr pg2. Tp bila dah start berpuasa, najis x keras sgt pn tp kene paksa teran kaw2 nk bg dia klua. Penat. Penat sgt rasa. Pastu lama gila dlm toilet and asiknulang alik sbb buang air bsr x puas.??? Bila perut x selesa sy risau how was my baby☹️☹️☹️? i hope this is normal to preggie mom

3 Balas

sama macam saya sis . saya kalau teran n najis tu taknak keluar , saya stop sebab doc cakap tk elok kalau kita sedaya upaya nak teran jugak sebab takut jadi buasir . after that saya banyakkan makan buah buahan n air mineral je so nanti okey la . saya selalu kene sembelit. kadang sampai berhari hari tak buang air besar disebabkan najis tknk keluar . so saya just amalkan buah buahan jela bila kene macam ni 😅.

jangan sampai sembelit sis biasakan ambil buah betik untuk lawaskan najis. sy dulu selalu makan betik alhamdulillah lancar bila nk buang sbb nak meneran takutt

5y ago

Thank you so much for sharing!!!

jangan teran kuat kuat puan. boleh jadi buasir. banyakkan makan buah oren, pisang dll