Hy mummies boleh share tak macam mana mummies start potty training?

2 Balas

Pesan kat anak 2-3 minggu awal, angkat karpet ke tepi..belikan seluar dalam yg corak dia suka..kurangkan minum air sebelum tido..kejutkan dia waktu mlm tnya nk kencing tak..bawa ke toilet setiap 15-30min bila waktu siang. Ni utk anak pertama sy. 3 hari dh setel. Utk anak ke-2 byk kali tercicir tp dia pandai tak pergi karpet bila nk terkencing. Bila dh byk kali tercicir sy stop dulu..then sy tunjuk video potty training tiap kali bkk youtube..lepas 3-4 ni minggu stop training, dia sendiri yg nk ke toilet bila nk kencing/berak.

1y ago

Anak 1st masa 3 tahun lebih. Anak 2nd start 2y lebih tp dia start nk pergi sendiri masa ngam 3 tahun.

Belikan spender potty training kat shopee. Spender tu tebal sikit InshaAllah takkan bocor sampai lantai. Awal2 kalau hati tak kuat memang stress anak asek terkencing sana sini. Tapi spender tu sangat2 membantu. Nanti dia dah terkencing dia tau tak selesa and ajak pergi wash. Lama2 nanti nak kencing dia sendiri ajak gi toilet. Kat toilet pun saya sediakan toilet kanak2 yang ada tangga letak kat toilet bowl tu. Senang dia panjat sendiri situ 😊