Fully Formula

Hi, ade x spe2 kt sini yg baby die fully susu formula.. Baby sy baru nk msuk 4bulan.. Tp dh fully susu formula.. Rse down sgt. Kesian kt anak.sy ade masalah puting buta... Mse bru lahir ade jgk cmpur ngn breastmilk.. Tp seksa nak dpt 1 ounce pon.. Sakit sgt2 bile pump..direct feeding baby langsung xnak.. Mcm2 vitamin da try.. Smpai satu tahap.. Susu kluar setitik due je wlaupon dah 20 minit pump .. Pgi klinik misi perli2.. Stress.. Smpaikn next check up sy tipu kate masih ada cmpur dgn breastmilk.. Padahal dah fully formula sejak umur die 2 bulan.. Cita2 sjk mngndung, nk fully breastfeed ... Tp xde rezeki.. setiap hari rse bersalah.. Tambah2 bile keluarga mertua perli2 bila tgk kite dok bg susu formula.. Ade ke cara / masih ade peluang lg ke utk anak sy dpt susu ibu? Ade ke mummy2 kt sini yg ade masalah mcm sy?

18 Balas

sbr ya mommy . sy pun dpt breastmilk masa dlm pantang je .. tuh pun x ckup 44 hri mommy . stiap kli check up sy tipu nurse jgk . tapi dlm hti siapa yg thu ? menangis jugak mommies . sape taknak breastmilk smpai 2 thun .. alhmdulillah mommy ... susu sy meriahh smpai melimpah ruahh .. tpi malang tk berbau kan .. sy redha . dh memaafkan smua org dn diri sy sndri .. sy diuji mental fizikal ... xde sapa bg skongon kt sy . susu drop truk smpai susah nk dpt 1oz walaupun dh pump .. mcm2 jenis nama susu formulaa smua sy try .. anak sy jenis jeluak susu dan sembelit .. smpai lah umur sthun stil tukar2 susu . sethun lebih tukaar brand dutch lady dri coklat n biasa . alhmdulillah bru sesuai dgn anak . pengalaman org taksma dgn kita . tkpe sy just nk kongsi pnglaman sy kt mommy .. hrp mommy kuat struggle tau .. apapun sy doakan mommy . 💪🏻

x salah pun sis....saya pun mcm tu jgak anak dh nyonyot breast die x kenyang2...sampai luke breast saya...ble saya pun x sampai 1oz sampai anak melalak x kenyang2...husband sampai bli milkbooster nk bg saya byk susu pun sama jgak...org ckap salah cara saya bf anak ble saya dh mintak tunjuk ajar cara yg btul pun still sama jgak anak x puas susu...mak saya mcm sis puting buta...kami adik beradik langsung x merasa susu mak tp alhamdulillah kami x salahkan mak kami...jgn la salahkan ibu2 yg x dpt bg bf kt anak...x smua nasib sama...x dosa pun x bg bf kt anak...yg penting kite jaga anak yg tuhan bg tu dgn penuh amanah sbb die la yg akan bwk air muka kite ble pi mana2 nnt

Pertama : jangan pump. Melainkan sis kerja. Bila sis pump, payudara akan confuse dengan hisapan anak. Cuba semak semula lekapan anak pada puting sis. Boleh jumpa kaunselor laktasi atau banyakkan membaca. Cuba follow FB Happy Breastfeeding Malaysia atau DrNurhaya Lactation Centre untuk cara lekapan yang betul. Posisi ibu dan bayi juga penting. Kurangkan masa pemberian susu formula. Serta boleh juga kurangkan auns susu yang biasa diberi di samping sentiasa offer payudara ibu. Yang penting, jangan pump kalau suri rumah. Kerapkan direct feeding. InshaAllah berjaya sis

hye mommy. .bby sye dpr df ngan sye dlm sbln je. .lps 2 dye byk fm. .1 sbb sye bleeding n admit wad smla. .xdan nk pam sbb sye da 1 hary tlntr kt hosp. .ble da discaj nk bg df bby da mcm mrjok. susu pon mcm nk xnk klua. .smntra ade susu sye toksa buang susu yg di pam ..sbb tlalu byk ubt yg msok mse kt kecemsan. .kiri knan tgn n peha di cuck utk bhnti kn blededing..ibu mne xnk bg susu ibu spnuh pda bby. .rmai je bkta. .tp sye diam kn je. .sabaa ye mommy. .🥰😍. .skng bby da 6bln da pon. .

baby sy lahir tgk dunia je da minum susu formula sis sbb susu lmbt keluar , start baby umur 2 bln dy da fully formula , sblm tu campur , tx dosa pon bg susu fm pd baby sis asalkan baby kenyang n sihat , bkn sis bg racun , sy faham perasaan sis sbb jiran2 yg dtg melawat semua perlekehkan sy sbb tx mampu full bf ank , cousin sy bersalin sbln lps sy n ank dy full bf , sekali lg sy diperlekehkan , sedih mmg sedih , kalau sy mampu sy nak full bf ank smpai umur 2 thn

Assalamualaikum wbt.. #TIPS IBU MENYUSU DAN IBU HAMIL DARI R-RAYYAN. HB⬆️, SUSU MERIAH & PEĶAT SEAWAL 3 JAM‼ Hanya RM46 Tanpa Gula putih. Kurma Delima Hazel hanya guna stevia 0 kalori. Gabungan mantap lebih 10 bahan berkhasiat. Khas untuk Ibu Hamil dan Ibu Menyusu. Ibu hamil Ibu menyusu Ibu pantang Sekarang da risau lagi... Jangan berlengah....dapatkan segera❗❗❗ www.wasap.my/60162062361/susukurmadelima

sy dulu sme cm sis...mse bby lahir lg sy bg susu formula n susu bdn...tp lbh kpda susu formula sb sy de mslah pting buta...sy phm perasaan sis sb sy pon pnh cm tu..suami pon cm slhkn sy ble bg susu formula n bby bru 12 hari bby da sembelit...sy Usha sis sy pkse bby isap jgk...mjerit2 bby ngis p nk wt cm ne kn..now bby kerap myusu kt sy...now 2 la susu formula bby nk susu sy pon die nk...

mslh sma dgn sis, susu msa mula2 sikit shj, ank myusu pun dia mcm x knyg, bila blik rumh, mamy sis dgn mamy mentua msakkn sis sup ayam kampung, dlm hri ke 4 susu sis sudh mula mgluarkn bnyk susu,.mkin bnyk sup ayam sis minum mkn btmbh2 lh susu sis smpi skrg, ank pun knyg..jd sis amlkn shj minum sup aym kmpung bnyk2 untk keklkn susu sntsa ada,.(sis bru bsalin 24/8, ank 1st)

Hi awak. Maaf sy blm ada pengalaman. Tp bg sy xsalah pun. Cuma persoalannya, sy mmg x faham la masyarakat luar. Misi ke org tua ke.. Knp ya suka nk perli2, lg pun awk bukan lah tanpa sebab. Dan benda ni x patut pun jd isu sampai nk kne rasa bersalah. Betul susu ibu mmg yg terbaik. Tp if ada masalah sepatutnya kira dimaafkan. Semoga Sis tabah ya

Jgn rasa bersalah.. asalkan anak tu x berlapar. Org2 yg hardcore psl bf ni mmg x faham perasaan da cuba sehabis boleh tp susu x kuar.. sbb sy dah mengalami.. tp lepas tu susu keluar je la.. tp baby pulak da x suke breast adehh.. btw sis da try makan ubat maxolon? Berkesan utk banyakkan susu