Tips bersalin

Ade tak tips bersalin tanpa jahit dan koyak untuk anak first ? Ade yang share suruh saye sapu minyak kelapa dara dekat miss v mase kandungan 30 week, ade yang tak sarankan sapu minyak kelapa dara sebab takut nnti kulit jadi lembut sangat time nak jahit ke ape nanti kulit jadi macam tofu. Dan ade tak tips macam mane nak cepatkan bukaan tanpa induce ?

29 Balas

ok la kena gunting dari terkoyak sendiri nanti lagi teruk.. sy dlu kena gunting pn x rasa sbb tgh sakit sngt contraction.. bila tnya doc dia ckp nk jahit sikit je sbb kena gunting tdi anak 1st utk senangkan ibu push baby.. hahaha bila masa dia gunting pun sy x sedar..

Anak 1st susah klau nk elak gunting. Urutan perineum dan exercise pon x jamin utk elak gunting. Dulu sy tkot jgak, last2 sy x sedar lgsung misi tu gunting. Tak sakit pon. Cuma nnti mommy kene jge masa pantang la. Jln pelan, mkn berkhasiat. Jge luka. Nnti cntik balik.

Tgk tips ni.. tp xmenjamin xkene gunting cumenye akan bantu kte relax and sng push nanti.. tgk komen2 byk jgk ibu yg bersalin normal dgn mudh gune tips die.. sy pn praktis.. https://youtu.be/bYw5v6smUIE

saya bersalin air ketuban pecah, lepas tu kna warded dlm 2 hari camtu & bukaan pun amik masa xsampai 20 jam kalau xsilap. tanpa induce. setiap orang xsama pengalaman bersalin ni sis. doa byk2 mintak dimudahkan insyaAllah

1y ago

sama la kita sis. yang sy ingat air ketuban pecah dalam pkl 9 mlm gitu, pukul 8.40pagi sy dah bersalin, mmg xda kena induce, bukaan pun terbuka elok. cuma kena buh muncung itik tu ja lah untuk cek bukaan🤭

masa checkup awal² nurse kk dah pesan anak 1st memang dr akan gunting sikit. episiotomy namanya . anak ke2 dan seterusnya tu lain cerita . so redha jee lah bakal mummy sekalian 😌

Sy terkoyak sikit je masa bersalin. Makan kurma, turun naik tangga rumah & jalan jalan pusing mall. Especially 32W+. 2 jam lebih antara air ketuban pecah & baby keluar

Tgk kt utube breathing exercise and care relax time contraction and push

hehe semua tips2 sy cari jua sekalinya last2 operate jua the end dia