Hai nak tanya ni

Ade tak bagi ank mkn 5bln .ipar sy kata klu dah kuat tulang blkng mcm bleh duduk bleh je bagi mkn bubur ..sy was² la😢

32 Balas

Saya sarankan jangan.. bagi makan terlalu awal boleh menyebabkan penyakit usus nanti.. waktu bayi ni mungkin tiada masalah lagi tapi dikemudian hari.. biar badan anak cukup untuk matang utk terima solid food untuk dihadamkan.. makanan yg tak dihadam dgn betol ada kemungkinan mendapat apendicitis dll.. memang.. kalau org tua2 dy akn bg makan bila nampak anak dah boleh duduk.. tu menunjukkan dy dah besar.. tp kita ambik pendekatan yg lebih selamat utk anak kita.. tp klau puan bercadang nak bagi jugak.. jgn bagi yg susah perut nak hadam.. bubur tu berat..

Saya tak kata ya dan tak kata tidak. Bases on my sister experience. Ye betul, kalau baby dh kuat tulang belakang mean dh boleh bgi dia makan. 5 bulan lebih ok je. Kalau tulang dia dh dpat support. Anak buah sy, alhamdulillah sihat je skrg🥰. Kalau tanya dr, mmng dr x bagi. Tpi ada je org buat and anak diorg membesar dngan sihat je hehe. Kakak sy bagi anak makan 5 bulan lebih sbb anak dia dh support tulang belakang dh boleh duduk maksudnya. Skadar perkongsian

1y ago

saya setuju dgn puan yg mencelah ni. doctor akan menilai dr segala segi aspek. bukan nya tulang belakang baby saja. paling utama adalah kematangan usus baby. kena igt setiap baby tak sama.

1st soalan) biras awak tu doctor / nurse yg bertauliah ka? 2nd soalan) kalau jadi pape dekat baby awak dia nk bertanggungjawap tak? kalau dia nk bertanggungjawap then awak boleh proceed. takut nnt baby sakit dia buat bodo je. awak yg nk kena tanggung if masa checkup doctor sendiri yg bg kebenaran utk baby awak start solid food then baru go on. selagi doctor xmention kira masih belom sampai masa utk baby awak makan.

1y ago

@zatie ❤️

Hai sis..saya ibu dah 2 anak tak pernah pula dengar misi(nurse)kkia ataupun doktor kata baby bawah 6 bulan dah boleh makan/minum air.Yg biasa saya dengar misi dan doktor nasihat baby hanya boleh makan start dari umur 6 bulan ke atas.Jadi kat sini,pesan saya abaikan kata dari biras sis sebab kesian kat anak sis sebab kalau jadi kat apa² kat anak sis(bukan kata kita minta benda jadi)bukan biras sis yg dipersalahkan tapi sis dan suami.

5 bln ank sy dh mkn kole tpung beras... satu sudu ja shri..dia pndai merangkak kutip bnda2 msuk mulut.. stiap dua hri makin naik dri 1 sdu ke 2 sdu smpai la 6 bulan ke atas dh bgi pegang brokoli dh .. kena selalu tgok reaksi anak mcm mna.. najis dia mcm mna.. pokok pangkal mmg kena alert la bila dh bgi dia mkn.. ☺

Blum lg sis, x lama dh tu nk bleh mkn... Nnt 6 bln elok la prkenalkn mknan kt bby,time tu nnt, nurse pn bg penerangan cara nk perkenalkan mknan kt bby... x yah nk pening2, ckp kt ipar, xpe terima kasih, nnt masuk 6bln sy bg bby mkn ye...😊😊😊, sy selalu ckp cm tu je bila org suh bg ank mkn sblum usia 6bln...

biras awak kalau dia bukan doktor paed jgn pndai2 ikut dia.... ikut je saranan doktor yg jga anak awak or tggu 6 bulan Bru bgi mkn.... xlama pun nk tggu 6 bulan anak nk mkn tu....lps ni dh mkn berterusan kot jdi xlrt msak pulak ha mcm anak sy mmg foodies sungguh 🤣

saya bagi anak saya makan lagi seminggu nak 6 bulan. alhamdulillah okay. takut2 jugak tapi saya ada sbb sendiri kenapa bagi awal sangat. and saya tengok dia dah bersedia utk makan . awak tanya doc kalau doc kata boleh, then boleh lah. jangan ikut cakap org.

telah diingatkan dan ditulis juga dlm buku pink / biru untuk checkup bayi.. disitu dh ditulis bagi mkn pada waktu bayi cukup 6 bulan..selagi x sampai umur tu bagi susu shj..rajin² kn membaca buku anak tu.. kdng misi akan tny ibu ada baca x buku anak..

1y ago

btl

Hmm bagi saya tak salah dengar tips dari sesiapa pun cumanya lagi bagus kalau refer dengan lagi pakar mcm doktor. Doktor akan nasihat untuk bagi anak makan umur 6 bulan ke atas. Jangan sampai dengar cakap orang, anak yang merana.