CONTRACTION HILANG

Ade sape2 penah alami x . Contraction tibe2 hilang. Bukan contraction palsu. Ni anak ke-3 . Dah 37 weeks 6 day. Sye pegi hospital pukul 6 pagi,jln dh bukak 3cm. Contraction dlm 5 minit sekali. Tapi smpai ke mlm still 5 minit skli. Sakit pun di level yg same je. Xde btambah sakit pun.jln pun still 3cm. Pukul 2 pagi mcm tu,contraction makin kurg lpas tu trus hilang langsung. X sakit dah. Selalu nye kes mcm ni doc akan induce ke? #ingintahu #pleasehelp

12 Balas

pengalaman sy,39minggu contraction setiap 5mnt..start masuk wad pukul 5pg...22/2..br bukak 3cm ja..duk menahan sakit.setiap sejam check jln....doktor pun tlg bukak jln...smp la dh bukak 6cm. tp masih kena tunggu..labour room penuh smp pukul 11mlm br bleh tolak masuk...sakit memang xhilang...pukul 1.30 pg doktor nak pecahkan ayaq ketuban tp xbleh... nurse check br bukak 2cm...ya allah,xtau la perasaan masa tu...kena tunggu lg...smp pukul 4pg,terpaksa induce...tunggu smp pukul 8pg...nurse check dh bukak 9cm..dh cuba utk teran...tp xberjaya...duk menahan sakit berjam2,tenaga dh xde..akhirnya kena czer jugak..sedaih sgt...xleh nak beranak normal..

1y ago

3.02kg.

pengalaman sy sendiri, Sy bersalin induce. Sy nak cepatkan bukaan tu, sy banyakkan kencing. Bila kencing tu makin kuat contraction dan proses persalinan sy jadi cepat sebb bukaan cepat je terbukak. Baca artikel, cara kosongkan pundi kencing memg membantu. Bila pundi kencing kosong baby cepat turun ke jln lahir. So akan jadi cepat proses tu. Sy daripa 3cm terus 8cm. Memg cepat sgt bukaan tu terbukak lepas sy kosongkan pundi kencing. Contraction jadi bertambah kuat. Alhamdulillah sy dapat lahirkan anak sy secara normal 28/10/22 baby girl 3.27kg

mcm sy ank no 3 dlu..smpai spital 3cm..makin lme sakit tu ilang..so doc Suh still spital..sy ingt blh balik sbb ilang terus sakit..Mase tu 37 week..pg esokkan tu doc ckp try cek ve..rupenya dlm x sakit tu jln dah buke 5cm.lps tu doh terus pecah ketuban..baru rse mild contraction blk.stengah jam jln buke penuh nasib smpt masuk lb.kadang ada doc tolong buke kan bukaan..awk blh tye doc.klau sy ank sulong n no 2 je induce..no 3 smpai no 6..doc just tolong buke jln

1y ago

kdg doc tgk condition awk n bb.. klu awk n bb xde prob doc akan bg neutral contraction..tp klau mcm xde progress lngsung n waktu y lme..n ada prob baru doc induce.klau doc xde ckp pe2 awk blh je tye klau nk cube cre doc buke kan jln.

doc dh check tadi. doc kate kne tunggu contraction dtg balik jgk. baru doc check jln lagi. xde pulak die kate nk induce ke ape. tolong bukak kn jln pun x. tapi sye dh kerap kluar lendir darah. doc suruh byk kan bjalan. tapi mslh nye x boleh,sbb buasir sye teruk sgt,smpai susah nk bgerak. lagi sakit buasir drpd sakit branak. nk exercise ape pun xboleh ,mybe sbb tu jln still 3cm drpd smlm. ade tak cara nk cepat bukak kn jln selain exercise ye.

1y ago

alhamdulillah..sy y bgtau tips utk fatin aritu😁..sbb 6 Dari 5 org ank sy amalkan...so bersalin 3 org 36 week n 3 org 37 week..start bt senaman tu 35week

sama mcm sya sis..p hspital 3cm.ptg tu dok sakit2 dah..smpai ke maghrib tertido..bgun2 trus x rasa sakit dah..cek bukaan pn still 3cm.dua hari jugak dok wad tgu bukaan..13/1 pagi doc tlg bukakan jalan,tapi still tak buka.doc kata kalau esok tak buka jugak ,nak kena tolak p lr pecah ktuban..pas mghrib 13/1 doc tlg buka jalan skli lg..pkul 9mlm dh start sakit, 10mlm bukaan 5cm..misi tolak msuk Lr..10.33mlm slmat bsalin dah..Alhamdullilah ..

Mcm saya juga sis. Bukaan 3cm jugak. Mula2 contraction every 5mins. Kekal begitu dari 7am tp stop bila around 1pm. Lepas tu contraction tu selang 40mins/sejam. Ada turun lendir darah so saya pegi emergency. Dr bagi saya pilihan nak admit or nak balik. Saya discussed dgn family & decided utk balik dan pusing 1 shopping complex sbb dr suruh byk berjalan🤣

sy kena admit wad masuk ubat induce 2x, jalan bukak 3cm layan smpai tertidur bangun pagi sakit hilang.. 2x induce , 2hari jugak la macam tu. last kena czer, anak first pulak tu 😅 kalau cukup bulan , dah admit wad boleh jadi kena induce tu sis .. Tapi apa2 pun tunggu je ya keputusan doc

1y ago

@fathin akma .awak ade kncing manis & drh tinggi x

Boleh jadi pain tolerance awak tinggi juga. Selalunya doktor akan induce. Bergantung pada keadaan awak dan baby. Macam saya contraction tak rasa sakit. Tapi bukaan bertambah so doktor decided induce untuk cepat kan proses bersalin. Saya bersalin tepat 37 weeks

bergerak mana yg boleh je sis kalau xblh sgt mintk tolg husb..mcm sy aritu husb xleh teman trpkse laa excs sendiri..sy pun buasir teruk aritu jgnkan bergerak nk duduk pun sakit..smpai dlm pantang pun buasir x hilg..tp alhamdulillah bila ank dh besar buasir dh xde

saya pernh,anak ke2 37week 3hari pegi hspital cntrction kuat tp jln buka 3cm je lepastu doktor xbagi balik. time tu cntrction hilg terus🤭3hari juga kat hspital lepastu doktor kata boleh terus bersalin tnpa induce doc just pecahkan ketuban.

1y ago

tulah. sye ni pun dh 2 hari warded. doc xnk induce sbb xde mslh ape2 lgi. just nk tunggu 4cm, pastu diorg bgi msuk LB pecah kn ketuban. mase doc pecahkan ketuban sis tu,dah brpe cm. mase tu dh start sakit ke