Ade petua tak untuk hilangkan mual2 & loya 😭

Ade petua tak untuk hilangkan mual2 & loya..

13 Balas

iye sis. tp klau kerap mntah smpai x ckop nafas pon bhaya jgak. sy ank first truk jgk smpai 6 bln x silap. shari 5 6 kli mntah. yg kdua ni mntah jgk mse trismister 1 je. shri 1 je mntah. mkn yg masam2, mnyak angin kne slalu ade, mknan bmnyak, bsantan ,pedas kurangkan. stiap anak lain2 pesen ea. smoga mommy2 kuat n shat slalu ye.

Petua nya sis kalau saya, masuk hospital. ni baru 2 hari dah keluar hospital. sbbnya mual2, loya, muntah sampai cirit birit & jejaskan kandungan sy juga. Ni sebab alahan sebab tkdpt makan apa2 & tidur x cukup, timbang turun & gastrik.

Kalau teruk sangat pegi ambik ubat kat klinik ibu dan anak. Risau baby and ibu dehydration. Saya pun awal2 trimester teruk jugak. Doctor bising jugak kenapa tak datang klinik awal. Sampai lembik baru nak pegi. Bahayakan baby and ibu.

sy dulu masa 1st baby sy hidu bau kopi utk elak loya n muntah.tp tetap muntah jugak..smpi skrg masih xde petua utk hilangkan loya n muntah😂 bertabah ja la.. org kata klu kita loya n muntah2 baby sihat.. semoga dipermudahkan sis

2y ago

Sy pn hidu kopi je..kopi je blh hidu..yg lain semua xboleh..dlu ingtkn xleh bau suami mse alahan tu rekaan semata2 ..terkena diri sndiri baru tau..xleh bau semua..bau bilik air bau bilik bau dpur bau suami bau org msk..tdo pkai mask..jarak 1m dgn suami ..btl2 sop🤣🤣🤣

kita sama. hari2 google cara mcm mana cara nak hilangkan mual2 & loya ni. perut sentiasa lapar. tapi selera mkn xda. sedih nyaaa. cium bau ayam pun nak muntah

2y ago

btuii, sma sya xtW nk buat ap dah stress pun ada 😭

minum oren sunquick or asam . lepas tuh elak makan makanan bminyak sbb yg tuh buat loya. itu yg misi suggest la. sbb saya pun mcm tuh.

2y ago

sabar ye sis..saya mcm2 try..xblh juga hilangkan loya..insya allah dia akan hilang sndri bila dh msk trimster kedua

bersabar dan lbh berehat .. xpe mual muntah utk kebaikkan...its normal tp mkn n minum pastikan onx ..jgn skip mmg lumrah preggy

Sis bnyk sabar ye ,nt akan hilang sndiri juga tu. Sbb tu la nikmat kita sbgai ibu msa mngdung ni

mcm2 ptua guna.dri mula pregnant skrng dh 36week munth x brti lgi.. smpai admit wad😅😅thn redo je

2y ago

alhamdulilah.msih sabar..x sabar nk sruh kluar cpt2 x larat dah

Kalau bab ni mmg takde petua awak , saya pun skrg dh 31 minggu masih ada alahan