rasa loya / mual

hye semua, sye just nk tanye mcm mne nk hilangkan rasa loya n mual2 nii? sye da mkn asam pun sama ?ade x tips2 lain ?

15 Balas

Cuba makan buah yang boleh ditelan.. saya cuba itu ini kalau x boleh sy cuba lg sampai jumpa yg boleh mcm oren sunkiss. Anggur hijau.. or pelam kurang manis.. doktor ada nasihat saya kene makan juga walau mual or muntah sbb kalau xmakan perut kosong still akan rasa loya. Kurang2nya kita isi perut supaya baby develop in sya Allah

Saya mkn ubat thn muntah yg veloxine yg klnik suggestkn sbb mkn yg klnik punyer xjln.. Yg veloxine tu sngt kurangkn loya dan muntah saya.. Dari 3 kali sehari muntah hari2,skrg 2kali semingu je.. Lepas habis 2 keping tu ,skrg dh hilang alahan .. Sis boleh try klau xtahan sngt ..

Ambil limau purut, tekan2 sikit kulit limau pakai kuku & cium/hidu slow2 sambil bernafas. Saya dulu amalkan & 24 jam limau purut kat tangan. Rasa mual loya je terus hidu limau purut. Petua bidan kampung

5y ago

wahh benda baru nii, okay2 sye try, TQ

Kena layankn je sis. Mmg gitu la awl2 prrgnant. Sy dlu byk mkn buah2. Tp skejap je rse mual loya tu hilang. Sis doa je alahan sume hilang by 2nd tri. Sbb ada org smpi bersalin pn alahan lg.

Sme la sye. .mkm asam ke mkn ape ke ttp sme. .mmgx bole ilg. Mcm mlkat je loya 2. .dgn pning..dgn mntah..4bln++ br ilg semua 2. .tabah je la utk si kcik. .😊

Hilangkan tu tak boleh 😅 kena makan jugak walaupun loya mual. Tips dia makan sikit tapi kerap. Kena try and error jenis makanan. Good luck mommy!

Sis sy masuk toilet je muntah...stkt ni alhmdulillh mkn gula2 y masam..pastu ok..semoga kandungan sis sihat2 je..amiinn

5y ago

tak pe ke kalau selalu mkn benda masam je?? btw, terima kasih, In Sya Allah Aminnnnn

sy tak pernah ambil asam atau jeruk tp sy minum air orange n perah limau kasturi..mmg sedappp

Saya pom sama.ambk cuti tanpa gaji.x bole kje..skrg stat malam ploop pening loya

5y ago

Semoga cpt baik ye

Bertahan la..😂 mgg xkn hilang 😂 tunggu jela u normal balik...