Cyst Dan Hamil

Ade ke mommy2 Yang ade cyst , Dan Hamil ? Boleh kongsi kat sini.tq #bantusharing

2 Balas

mcm sy dlu alami endometriosis stage 4 dr sy bujang hingga sy berkahwin.... alhamdulillah sy hamil selepas nikah...... kalau ikutkn doc pakar kata kalau dh stage 4 kategori tidak subur dan chnces nk hamil mmg xtntu blh ada ank or x..sbb ada ovarian cyst dkt kiri kanan ovari utk kali kedua selepas lakukan operation buang cyst..tp tula..smua tu rzki dr Allah kan.. jika puan alami cyst ketika hamil dia ada byk ketegori..jika ia mengndungi air ia akn ada pluang utk kecut..makin hari naik bulan ke bulan seterusnya kehamilan bila bby makin mmbsr dia akan hilang.. mcm sy dlu ms preggy dia hilang..kmdian lepas bersalin doc kata msih ada lagi tp ia brsaiz kecil..kmdian followup stiap bulan selepas bersalin..tgk2 cyst hilang..doc kata mungkin bila kita direct breastfeed ank menyebabkan ia kecut.. hingga skrng ank dh umo 1tahun 8bulan cyst xde..doc kata jika sy dh start stop susukan ank..kemungkinan bsr ia blh brlaku kembali..tkut nti ia naik mendadak...n doc suggestkan tuk pregnant lg..jika xnk alami cyst kmbali....em..papepn puan blh try jg mkn..dkt wall sy..sy pnh share ttg pemakanan yg blh kita mkn jika alami cyst pcos fibroid n etc..hrp ia dpt mmbntu smua org..jgn stress.. .satu lagi jika makan ayam bandar bkn ayam kg...jgn mkn part peha dan kepak ia blh akibatkan sel2 cyst aktif dkt dlm bdn kita..sbb ayam bndrkan d beri suntikan... kmdian mcm fast food blh mkn sebulan skali je...jgn kerap..jika blh stop.trus.mkn..itu adalah sebaik2 nya..doc pakar dr swasta katala ms sy bkje di private hsptl dlu ttg part ayam blh kita makan ttg fast food n etc bg yg ada mslh ketumbuhan .mcm ff tu nti kalau stop trus nti kita akan rs janggal sbb ia mmg kita kekdg rs nk sgt mkn..jd dia nshtkn blh mkn tp jgn selalu bg sesiapa ada alami mslh ketumbuhan ..mg dpmudahkan segala urusan puan..Allahuma aamiin..

3y ago

better puan pergi ke hsptl balik jika bleeding penuh satu pad..sbb dia ada 2 kemungkinan sm ada tnda awal cyst nk pch atau sumthing abnormal pd bby..papepn mg dpmudahkan segalanya..dan bykkn bedrest tw nti jika dh pergi hsptl ...jgn buat kje2 berat n etc

saya ada cyst semasa hamil. 1st pergi jumpa doktor masa kandungan 5 minggu utk scan, dktor x jumpa kantung, tp jumpa cyst.. scan lg sekali masa 7 minggu dah nmpk kantung, tp cyst masih ada.. scan masa minggu ke 12, Alhamdulillah cyst dah xde.. doktor ada bgtau, kebanyakan cyst akan mengecut bila janin membesar 😊 biasa doktor akan pantau je saiz cyst tu supaya x membesar

1y ago

Hi Qiesya Syafiqah, cyst saya masa tu bawah 2cm. Skrg sy pregnant kandungan seterusnya, masih ada jenis cyst yg sama (di kiri ovari). week 6 ukuran dlm 2cm, skrg week 12 ukuran dah 1.4cm. cuma saya ada cyst di ovari kanan saya, doktor suspek dermoid cyst bdasarkan scan, dan saiz maintain dari week 6 smpai kini 2cm.