Bayi bawah 1 tahun demam

Mohon share cara mommy handle bayi demam. Selain berjumpa doktor , apakah teknik atau ubat untuk turun kan suhu demam bayi

20 Balas

ibu kena tenang..jelum kepala Dan badan dengan Kain basah..jangan tinggalkan Kain atas badan anak..nanti haba terperangkap..lap angkat lap angkat..guna essential oils..bagi anak berak, kalau muntah xpe..yg tak baik biar keluar daripada disimpan dalam badan.. ketahuilah demam itu bagus sebab tanda badan boleh melawan penyakit..jangan terlampau nak ganggu proses imunisasi badan..for me anything start with natural remedies..ini nasihat Dari pengalaman..boleh consult yg lebih pakar..Semoga bermanfaat

Jelum @ lap pakai kain basah letak kain bsh pada blkg bdn dan blkg kepala baby. Jgn letak atas dahi and dada . Basahkan ketiak baby selalu Jgn pakaikan baju or selimut baby Bg ubat 5 jam sblum panas naik. Bg minum air@susu byk2 Kalau suhu terlalu tinggi bawa ke klinik@hospital dgn segera.. keep pantau anak Suhu terlalu tggi boleh akibatkan sawan

lepas bawa jumpe doc...balik umah saya lap lap ngan kain basah air suam...lepastu sapu minyak skit kat kaki and lepas tu ..pakaikan cool fever yg budak budak punye..and than 24 hours berdekatan ngan dia if anything happen kan...also mandikan juga dia air suam ..try and error nak turun kan suhu dia..

ank sy tiga kli demam pertama bwah sthun ,kedua mse 9buln , ktiga lg brapa hri nk msuk sthun. cre sy,mndikan shri 3x.. rajin jelum bdn n bawah katiak,tk pkai kan baju kecuali pampers,tido mlm tk pkai selimut. keep pantau ank..kerapkan bgi minum susu.

kalau disiang hari, saya pakaikan dia pampers saja tak berbaju. kalau malam, saya pakaikan baju pendek seluar pendek. selebihnya basahkan kepala dia. lap bawak ketiak. In Sha Allah turun

biasa saya basahkan kepala, bawah ketiak dengan peha..cool fever tamal belakang badan..check temperature selalu. n jangan bagi air kena pada tapak kaki n tangan, kalau tak nanti baby menggigil

Saya Kalau anak demam, batuk or selsema. Saya sapu garlic balm kat dada, belakang and tapak kaki. Dalam 2 hari akan turun and anak senang muntah kahak.

mandikan dgn air lemon, letak kain lembab d dahi or blkg badan, pasang humidifier, kalau siang tgh panas jgn pakaikan baju tebal lg bgs pakai jenis eyelet yg lubang2 tue..

mandikan bayi dgn air suam 2 @ 3x sehari. kadang² ada parents takut nak mandikan anak time demam. kalau sy memang dua² anak sy buat mcm tu kalau baby demam

mandikan dgn air lemon… kerapkan jerlom bdn dahi ketiak die dgn kain basah.. in shaa allah dgn izin Allah suhu dmmnya akn turun.. cuba la