Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Ginny, Pakar Kulit dari Dr Ginny Clinic

Adakah krim pelindung cahaya matahari penting untuk orang dewasa dan kanak-kanak? Adakah barangan terlarang terkandung di dalam krim pelindung cahaya matahari? Berapakah umur sesuai bagi kanak-kanak untuk memakai krim pelindung cahaya matahari? Jom tanya semua persoalan anda berkaitan dengan keperluan pemakaian krim pelindung cahaya matahari dan kesannya terhadap si pemakai bersama dengan Dr. Ginny, Pakar Kulit dari Dr Ginny Clinic pada 10 November 2021, hari Rabu jam 3 hingga 4 petang. *NOTA : Segala persoalan diluar daipada topik dan masa yang ditetapkan berkemungkinan akan dipadam atau tidak dijawab langsung.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Ginny, Pakar Kulit dari Dr Ginny Clinic
28 Balas

Hi Doctor, are there any ingredients I should be aware of when purchasing sunscreen for myself? Are the any ingredients that should be avoided?

2y ago

oxybenzone and octinoxate which harm and kill corals these 2 are the popular in general sunscreen

hi dr .. gini dok anak saya 8buln full asi dan skrg positif lagi padahl sudah ikut kb aman kah dok klo hamil sambil menyusui beresiko apa dok

2y ago

minta maaf, saya tak faham apa soalan anda

helo dokter,macam mana nak hilang kan tompok putih d permukaan kulit semasa hamil...dh cuba mcm² ubat Sapu..masih tak berkesan,

2y ago

saya cadangkan anda juma saya di Dr ginny clinic, taipan Traingle, Subang utk diagnosis dan treatment plan

Hi Doctor Ginny! Do I need to use sunscreen if I don't go out? e.g just working in my room with the window and curtain open.

2y ago

Yes, our indoor lighting contain infrared which is detrimental to our skin

Hi Doctor, dari umur berapa perlu saya sapu sunscreen untuk anak saya? Perlu tak tiap2 hari atau bila keluar main sahaja?

2y ago

dr cadangkan sunscreen setiap hari utuk kurangkan sun damage

Hi doctor. Secara teknikalnya, adakah kandungan di dalam sunblock dapat membahayakan kandungan ibu yang sedang hamil ya?

2y ago

Ini perlu periksa ingredient dalam sunscreen.

Hi Doctor, is it better to use mineral sunscreen or chemical sunscreen? Which would be more suitable for sensitive skin?

2y ago

for sensitive skin, mineral sunscreen witour chemical is more suitable, i will highly recommend kiss mineral brush on block

Doctor, adakah krim gel aloe vera dikira sebagai sunscreen? Saya selalu sapu pada anak2 bila mereka panas

2y ago

aloe vera berfungsi utk sejukkan kulit , kurangkan sun damage, tapi ia bukan sunscreen

Hi doctor, kalau pakai alat makeup yg mengandungi sunscreen, adakah cukup untuk perlindungan seharian?

2y ago

dr cadangkan sunscreen perlu top up setiap 2-4 jam bergantung berapa SPF suncreen yg anda guna

Hi Doctor, pregnant mommy kena guna sunscreen yang mane ye? Ada ingredients yang kena avoid tak?

2y ago

Avoid any skin or lip product whose label includes retinyl palmitate, retinol or vitamin A. Avoid oxybenzone, an ingredient that may behave like estrogen. Oxybenzone penetrates the skin readily and can disrupt the hormone system.