Due bulan9 2022

Ada yg due bulan9 ke? Tapi kena serah diri awal 2minggu sebab gdm... Sape ada pengalaman induce ubat, boleh kongsi tak... Berdebar2 plak rasanya 14hb serah diri..😅

6 Balas

Alhamdulillah bru je lepas bersalin. 2/9 warded doktor check tiada bukaan lg dan masukkan 1st ubat. 3/9 check bru buka 1cm dan doktor tambah ubat yg ke2. 4/9 pagi doktor check bukaan 2cm dan masukkan ubat yg ke 3. Ptg doktor check lg bukaan 2-3cm dan masukkan ubat yg ke4. Ubat pertama masuk xde rasa apa² pun. Bila masuk yg seterusnya, terus xleh dduk diam, duduk baring tak boleh. jalan pun slow sbb nk bg hilang rasa sakit. 5/9 pg doktor check bukaan 3-4cm dan masuk labour room pkul 12. On drip pkul 1, Alhamdulillah pkul 5.56pm selamat bersalin. Sakit drip tu Tuhan je yg tahu peritnya sampai terguling² atas katil. Yg penting belajar cara kawal pernafasan. Zikir jgn lps dr mulut, InshaAllah dipermudahkan.

Sy anak ketiga ni first pengalaman serah diri sbb gdm on metformin. 31/8 serah diri. 1/9 pagi masuk half ubt kt bawah, by tengahari bukaan just 2cm, then doc proceed masuk belon. By 1.20am 2/sept keluar darah tp belon belum jatuh (usually klu dh buka 4cm belon auto jatuh, tp ada certain cases cthnya mcm sy x jatuh). By 8am ke labor room, sambung drip utk induce lgi (bukaan masih 4cm) 12.40 tghri 2/September baby lahir. Alhamdulillah

ouh saya tiada pengalaman , smlm pergi hospitl sbb pinggang sakit sngtt n dokte tu seluk bru 1cm first time kena seluk haha senak sangat 😅, then dia pesan bole balik n kalau tiada turun tanda apa apa kena serah diri 15hb sebab due date saya 16hb . katanya anka pertama memang bukaan lambat sendikit

2y ago

yupp tanda apa apa snap gambar , kalau rasa risau or apa pergi je hospitl utk cekk saya smlm terlampau sakit sngt pinggang n blakang seolah mencengkam terus g hospitl

pengalaman sy, induce table 2x, induce drip 1x.. ramai ckp induce n normal Sama je sakitnye.. sy bersalin anak pertama ambil masa 30jam utk jalan buka fully.. 😅 depends pada badan masing2..

Induce ni ada 3 jenis, bkn ubat saja. Klu xde bukaan, induce ubat. Klu dh ada bukaan 1-2cm induce belon, klu bukaan 4cm keatas induce drip dkt LR.

Sy gdm dc tp kena serah diri on 13/9. Due 14/9