Minyak kelapa dara?

Ada yg amalkan minyak kelapa dara sepanjang preggy? Boleh share x apa2 kebaikan..

14 Balas

Sy xberani mkn. Risau ad yg ok mkn. Ad kes isi kt bwah tu hncur xdpt jahit. Vco bntu kulit ibu tu utk kendur masa teran. Baby kluar ok. Tp nk jhit tu ssah doc. Sy lupa kt mn sy bca. Jd sy beli buat urutan perineum. Boleh google cra dia mcmna. Suami buatkan. Doc ckp senang jahit. Dging xliat sgt. Msa gunting xrasa ap..😅

5y ago

Haah, sya pn bt guna urutan perineum je.

my sis, sepupu2 amalkan minyak kelapa dara treenea masa pregnant.. my sis n sepupu2 semua brsalin normal, dorang amal masa awal pregnant lg.. alhamdulillah tiga2 brsalin xkoyak n xkena jahitan lgsg.. my sis anak nya berat 3.2 xsilap, n sepupu plk 3.9 xsilap anak dia..

Baru tnya Doctor haritu, Doctor ckp xde kebaikan consume minyak kelapa dara.. Dan boleh menyebab kan pramatang..sy dah beli pn.. Huhu.. Sapu kat perut aje utk kurang kan selulit.. Awak pergi jumpa doc dlu tnya dan confirm kan.. Lain org lain ketahanan badan.

5y ago

Tulah xberani.. tq sis ☺️

pernah amalkan waktu anak pertama... bukaan lambat. sakitnya ya ampun. bukaan cuma smp 8cm ja..last2 czer. double trouble sakitnya sbb dua2 rasa. sakit contraction dan sakit dibedah. huhu. anak kedua x amalkan pun. ok pula.

Ad yg ok jew guna....mber mkn bersalin normal x kena jahitan, ank bersih, cantik jew kulit...saya pun try amalkan ok jew, bp ok, ank first bp tinggi ada GDM...setakat ni alhamdulillah semua ok

5y ago

Blh amalkn start kndungan bpe week ye sis?

kelapa dara minum masa nak bersalin ssuai. bt selusuh. sy dlu minum masa tngh meneran. tp minum minyak kelapa bt sendiri je. lajuuuu baby keluar.

Saya amalkan.. sakit contraction mmg biasa je. Tapi yg saya sendiri alami.. masa push tu sekali teran je baby licin je keluar.

5y ago

Start 7 bulan

Mak sy ada amalkan. Dia ckp adik sy senang keluar tapi bau minyak kelapa 😂

Xpernah amalkan. Tips dan info baru jugak ni utk saya. Tq semua ☺️

Masa anak pertama mmg amalkan dari 30w Smpai bersalin