Baby kecil dr usia kandungan

Hi, ada x yg sama dgn sy, dh 35w tp scan baby baru 33w cmtu. Tp pmbesaran baby mmg ada, means kt graf tu bkn mdatar or mnurun la. Scan kt swasta doc tu kte selagi ada ptmbahan pmbesaran, baby x dikira iugr,mgkin mmg jenis yg kecik. Tp hospital kjaan dh bg tarikh utk induce mse 39w. Ad x yg alami sama ngn sy tp sbnanye baby normal je?

4 Balas

sama la saya, semalam scan pun baby kecik doktor nk bg induce isnin ni, sepatutnya tarikh bersalin saya 17/9. Tp saya minta tunggu nk tgk doktor kerajaan ckp apa pula selasa ni. Kalau mmg kena induce awal saya okay je asalkan baby selamat

2y ago

skrng dh 37 weeks, mild contraction ada tp bukaan x ada lagi

Sama la berat baby menaik tapi tak sama dgn usianya jadi doc cakap saya kene bersalin tak boleh lebih 40 weeks or due date dia bagi kalau tak kene induce utk paksa bersalin.

2y ago

3 minggu

sama laa ..pembesaran baby sbelum ni okey je ..tapi bila scan 35 week doktor ckp size perut baby kecik ..so 5/9 ni kene jumpa pakar lagi if tak ada perkembangan kene induce

2y ago

haah ..

sama la saya..baby kecik..masa scan 35 minggu baby 1.960 je...37 minggu 29/8 nie saya kene paksa bersalin kat hkl...doakan saya

2y ago

semoga dpermudahkan,smoga baby sihat