Sy Ingin Brtanya

Ada x mummy 2 d sni yg pernah melahirkan bby secara seazer d hospital sultanah Aminah bpe lama ya kena tahan dkt wad, Dan bpe hri bru misi suruh kita bangun sndiri t. Kasih

11 Balas

Awk kene bersalin czer ke?dh ad tarikh? Dr akan tgk awk slps czer apa2 problem kex..klau ad problem lama lh dduk hspital..klau awk xde ap2 problem smue ok..cth awk bersalin 20-22 dh blh kluar dlm 2 hari jgk sbb dr nk tgk tmpt czer tu sblm plg dier nk buka plastik cm gum tu lps dier buka plastik tu dier akn spray tmpt czer tu..soalanya cm nie xsesuai di tnya sbb kene tgk kesihatan awk cmne.. stiap org xsama..Lps czer tu dier akn bw awk dduk bilik pemantauwan smue ok bby dier akn check dulu lps tu dier akn htr pd awk tp sblm tu dier akn tnya awk utk cucuk bcg utk bby,awk xblh bgun lg time nie dlm tempoh 6 jam tu jgn mkn jgn minum..ad dier bg ubat dgn air msk utk mkn ubat y tu awk blh mkn ubat dan minum air y dier bg je, nti smue dh ok nurse akn bw awk msuk wad biasa y wad mula2 awk dduk dgn bby sekali.. bwk sekali dgn beg urine..klau smue ok..dier akn buka lh beg urine tu slps dh buka beg urine awk dh kene bgun sndiri bg susu bby,nk ke toilet ampu lh perut time bagun tu jgn biar cm tu..lg 1 part mand jgn basahkan kt tmpt y baru czer tu..mand ala kadar je di wad..bkn ap utk jaga tmpt y baru czer tu..blik umh mand cm biasa..akk sy pesan sbb akk sy nurse kt situ.. jgn renyah sgt sbb sy pnh tgk sorg nie time kt wad dier czer ank ke 2 dh tp dier rasa bgun awl slps czer tu adlh bgus tp sbrnya bhya sbb bnda baru czer kene hati2..jgn buat cm diri kita time sihat klau terlalu renyah pun xblh..lps tu tempat czer dier tu darah..menitik2 atas lantai tkt sy tgk..yelh xreti dduk diam mmg org y czer kene aktif xblh baring je..tp bpd2 last2 dier kene dresing utk cuci..mkn pun xjaga mkn keropok cm jajan tu dlm wad..moga smue dipermudahkan urusan awk.

4y ago

Tip utk jaga tmpt luka czer 1. Sentiasa jaga kebersihan tmpt luka czer kene kesat klau ad kotor2 pkai kapas y bersih selepas mand (sbb kita dh mand cm biasa jgn sabun plk kt tmpt czer tu) 2. Keringkan tmpt czer dgn kipas jgn bg lembab kwsan luka czer kdg2 bepeluh pun kene kering kan bg sentiasa kering 3. Mkn limau sunqis utk cepat camtuman luka dier cpt bercangkup (beli limau jenis navel manis dan tiada biji) 4.utk elak kiloid tmpt czer tu blh ltk dramatix mahal sikit lh..(nie blh tnya dr hari keberapa y sesuai utk ltk). 5.kdg dh berapa hari tmpt czer di hujung tmpt czer akn kluar air bisa jgn panic..mmg cm tu..kene jaga je..

Saya pun lahirkan baby secara czer tapi di HTI kena taham wad dlm 3 hari je lepas dah bersalin ptg tu baraing sampai ke malam, malam tu dah sedar dan cuba utk bngn tapi still pening2.nurse kata kalau rasa dah boleh bngn esok pagi dlm pukul 8 kita pi tgk anak kat atas(sbb anak ada kuning masuk wad lain) subuh tu dah boleh bngn pastu dah boleh jalan semua , 2 hari lepas tu boleh keluar dah

Saya c zer jgk..tp hospital lain..saya c zer ptg jumaat...sabtu pg tu nurse suruh bangun lps buang saluran air kencing tu..suami teman ke pi bilik air..keluar wad lps 5 hr sbb saya mengalami sakit kepala yg agak kuat..sbb kesan ubt bius tu..

Sy baru discharge dari HSA. Utk czer musim pkp hanya stay 2 hari shj. Lepas czer kene rehat/ baring/ tidur selama 6 jam. Lepas 6 jam sis kene cuba bangun pegi kencing . Kalau x de masalah, boleh disharge after 2 days

Tgklah kalau esoknya dah boleh gerak ke toilet, dah buang air besar baby pun dah buang air besar dia benarkan pulanglah. Mcm sy keluar hospital lbt sbb mls nk bergerak tu yg kena tahan lg.

klo ms sy 2 mggu seminggu baru nurse srh bt sdri sbb tumpah drh byk so kne topup drh 6pek , klo normal 2@3 hari da srh bt sdri klo everything ok xsmpai smggu blh balik da

4y ago

Lama jgk ye awk dduk kt hspital, tu lh risiko dier..xkisah bersalin normal ke czer ke..mmg dua2 blh berlaku tumpah darah..bnyk jgk tu awk bleeding..smpi 6 beg darah kene msuk..tahu bile awk bersalin?

Alhamdulillah, pengalaman saya pula bersalin 14 mac jam 5.32am , esoknya 15 mac jam7pm dah boleh keluar.. bila Dr check xda apa, semua okayyy .

Rasanya standard czer 3 hari 2 malam. And lepas bersalin . Dah habis ubat bius. Doc akan suruh berjalan.

Limit 3hari dah boleh keluar..doc tgk pada luka bby berak n u berak mcm mana..nothing to worry..

Sllu czer 3ary dok hosptl