Pilih bersalin Czer anak no 2

Ada x ibu2 yg berpengalaman ank no 1 czer dan ank no 2 terus pilih czer juga sbb xnk cuba normal?sy next week kne refer pakar O&G untuk dpt kan dated branak czer

9 Balas

Saya anak 1st emergency csect. Second sy try normal (vbac) sebab kehamilan kedua alhamdulillah tiada masalah apa2. Tapi kalau mommy tak nak cuba vbac, pendapat personal sy, tak de masalah pn. Unless doc insist awk vbac. Kalau nak anak lebih 3 org, sebaiknya vbac. Setiap org, situasi tak sama. Puan lihat situasi dan kesihatan puan bagaimana dulu. Kalau nak csect, tak de masalah kalau doc pn oke. Pandangan org berbeza2. Akhirnya kita sendiri yang menanggungnya. Semoga dipermudahkan urusan puan. Amiin

5mo ago

Sy mmg xnk ank ramai hehe.. doakm sy n bby baik2 sja ya

Saya bersalin private pun o&g pujuk dulu suruh try vbac. Kalau plan nak ramai anak kena vbac cos if czer juga 3rd time nanti wajib czer then usually terus btl. Ikut luck juga kalau kt private boleh max 4x czer if mommy takda complications. Tp kalau tgk ekonomi skrg mmg ramai takmau anak banyak2 hmm

Hye sis Saya anak sulung czer sebab overdue then induced 3x jalan tak bukak so czer laa… Anak no 2 mula saya pilih normal tapi overdue jugak doctor nak induce tapi saya taknak saya mintak czer, terus doctor suruh siap2 masuk ot untuk czer…

selalunya doktor akan pujuk untuk vbac dulu, sebab csec ni risiko tinggi untuk both ibu & baby. tapi kalau dah tahu semua risiko both options and still nak csec, nanti akan sign borang persetujuan & doktor akan book tarikh OT & wad sesiap.

Saya first baby emergency ceaser juga. Ni pregnant no 2 jmpa doktor dia tanya nak try vbac ka. Dilema betul tapi tetap pilih vbac 😅😅 padahal takot vbac

mmber saya request terus nak czer sbb dia taknak normal renyah dia cakap bersalin czer sng sikit jaga , doktor pun senang setup untuk dia bersalin 😁

5mo ago

gomen sis

saya. tapi pakar yg suggest sbb bby besar.

5mo ago

Vbac tu apa ya