Keluar susu pregnant 6 bulan

Ada x ibu2 dalam ni yang ada pengalaman breast dah keluar susu ketika hamil 6 bulan? Saya baru perasan masa bersihkan puting ada lemak warna putih susu dah kering dkt puting. Bila saya picit memang keluar susu. Bila makin dipicit makin banyak. Normal ka? Saya first time mom juga. Patut ke saya keep picit setiap hari to make sure saluran susu x tersumbat?

2 Balas

Normal masa pregnant akan keluar susu. Maksudnya, badan dah mula ready utk persediaan susu utk baby lepas bersalin nanti. X perlu picit. Cuma bersihkan je puting tu. Bila kita picit, kita akan bagi signal kat otak dan otak akan hantar signal pd breast utk hasilkan lagi hormon utk penghasilan susu tu. Sebab tu susu jd makin banyak. Dlm masa yg sama, akan hantar signal pd rahim dan akan jd contraction. Akan ada risiko lahir anak pramatang. Dan boleh menyebabkan risiko keguguran.

2y ago

Tadi x tau terpicit x pe ke🥺 risau pula dgr boleh buat contraction

Jangan picit! Effect pada rahim tu. Boleh berlaku kontraksi. Just bersihkan puting dan aerola secara gentle dgn air suam. Susu keluar sejurus kelahiran anak.