Bby kuning

Ada tips tak untuk kurangkan kuning bby?

9 Balas

masa anak kedua saya lahir, memang kena tahan wad beberapa kali sebab jaundice. masuk hari ke 14 barulah ade seorg nurse kk sendiri bagi tips pada saya supaya ambil 1 biji anggur hitam dan titiskan airnya sedikit pada mulut bayi. saya ikut tips nurse tu. Alhamdulillah memang turun terus kuning anak saya tu. macam² juga saya ikhtiar utk turunkan kuningnya cthnya saya minum susu kambing, xmkn mskn yg ada kunyit dan xmkn jamu tapi kuning tetap ada. so last skali bg anak titisan 1 biji anggur hitam tu barulah ok. jgn bg byk² ya sebab nanti anak sakit perut dan meragam pula

breastfeed sekerap yg boleh.. setiap sejam or 2jam.. bagi baby kerap berak utk turunkan kuning.. Kalo baby breast milk jaundice mmg agak lambat kuning turun tapi biasanya bcaan x tinggi.. continue je breastfeed baby in shaa Allah nti hilang kuning baby.. anak saya dua2 breast milk jaundice sbulan lebih juga baru btol2 hilang tapi xperlu kerap ambik darah once bacaan nmpak turun doc akan ambik darah kat tangan utk cek if baby ada masalah hati.. Kalo result okay xde masalah continue breastfeed mcm biasa kuning akan hilang dgn sendiri..

Baby sy prolonged jaundice sbb dh lebih 14 hari sy bg mndi baby dgn air rebusan rokok daun lpastu selang selikn dgn susu fm.. siang sy bg 2 kli mlm 2 kli fm.. selebihnya breast feed shja mmg bby berak kerap kencing pn byk cpt ja pampers penuh mmg wrna kuning terang najis bby sy.. checkup kli kedua untk prolonged jaundice alhamdulillah bby sy dh discaj dri check kuning.. btw sy kna refer hosp tp bby tk kna dduk bwah lmpu or thn wad pn kuning trun cuma lmbt shja kk refer hosp.

baby kuning kena selalu breastfeed utk bagi dia berak. breastfeed sekerap yg mungkin supaya dia cepat berak. kalau prolonged mungkin boleh cuba campur susu formula, selang selikan bm dgn fm. dah turun jaundice nanti boleh fully breastfeed mcm biasa.

mommies boleh try beli pil susu kambing. mkn pil tu and breastfeed bby mcm biasa🥰

Mandi kan air rebusan daun belimbing..ank saya mandi air ni g checkup byk turun..

susu setiap 2 jam. pastikan bayi sentiasa kencing dan berak utk turunkan kuning.

Kawan sy baru saja cuba tasneem calming balm. Alhamdulillah kuning dah turun.

mandi dgn air rebusan halba