Nak tnya ada tahu untuk kuatkan rahim yg kerap gugur

Ada tak yg tahu untuk kuat rahim . Yg kerap gugur 🥲 ..

16 Balas

Kerap gugur masa kandungan usia brp minggu sis? Kerap gugur x semestinya punca dari rahim x kuat. Kebanyakan awal2 pregnancy dsbabkan telur or sperma yg x sihat. Mcm sy 4 kali gugur before ni xde apa2 punca even dah buat segala jenis test, genetic, darah etc. So sy anggap je belum ada rezeki. Klu usia kandungan dah msuk trim2 maybe bole cek rahim/cervical length nak tgk cukup kuat utk tampung baby ke x. Klu mslh dkt situ, doc akn buat ikat pangkal rahim tu. Sy cerita based on pngalaman sndiri la ni, now sy pregnant yg ke-5 insyaallah next week bersalin czer. Anak first insyaAllah..Sy doakan sis dipermudahkan segala urusan. Stay strong ye💞

10mo ago

trma kasih sis .. amin ya allah sya doa kn jg untuk sis smga allah lncarankan prsalinan nnti amin .. doakn sya smga sya jg cpt² prgnt

kalau kerap gugur kena jumpa dktr dulu, diagnose apa masalah suami isteri. baru boleh dpt solution. gugur bawah 12w possibly ada kerosakan pd sperma/ovum. ni solution dia kena ubah gaya hidup, exercise, makan minum jaga, suami no smoking. kalau gugur atas 12w atau trimester kedua keatas lebih kpd kesihatan ibu. semuanya kena jumpa dktr dulu ya.

10mo ago

Kalau gugur aras 21 week tu kne bgtau dr. Byk kes rahim tak kuat utk tampung janin pintu terbuka awal tu yg kne ikat rahim. Boleh rujuk pos Dr emelda. Jd boleh bgtau dr awal2 utk ikat pintu rahim agar xterbuka awal

Apa2 issue pasal keguguran and untuk prescribe ubat, mesti kena refer dengan dr dear. Kena check jugak kenapa gugur. Sama ada issue rahim pendek/ chromosome issue/ hormone issue/ memang rahim tak kuat untuk support baby. Apa pun, please refer pakar untuk nasihat yang terbaik. InsyaAllah ada rezeki you utk dpt baby. Amin2 yra 🙏🏻

biasa kalau ubt kuatkan rahim dr suruh mkn folic asid je..tp kalau gugur jgk mgkin bkn sbb rahim xkuat sis mgkin tkde rzki lg.. lpstu elakkan bnde ataupun mknn yg boleh buatkan kte gugur. mcm sy, sy sntif dgn kafein n durian. ble awl2 preg sy mkn durian bnyk or mnum nescafe sy akn kuar drh tup2 gugur.

10mo ago

eyaa .. dah cuba makn folic asid tu mngkin jg blum rzki sya dngn suami . sya sntiasa brfikir positif untuk hal yg prkaitan dngn anak.. walau pun allah uji dngn kerap gugur nhe sye sellu doa smga sya jg dpt mrsakan prgnt ..

sy 4kali keguguran.gugur 22week pon biasa sbb jalan buka sndri sbb rahim xkuat. bila kali ke 5 pregnant sy dpt injection+dusphaston dgn 1 lg ubt xingt nma apa . bru la pintu rahim xterbuka sdri .yg kali ke 5 sy ikhtiar ke private.alhamdulillah ada rezeki

10mo ago

bole insyallah . kmi 5tahun lekat gugur . last tukar ke private checkup nmpk la sinar sikit sbb dpt ubt mcm2.baby sy dh 9bulan harini

sy amalkan ubat kuatkan rahim sbb pnh 2kli lalui keguguran. so dokter sarankan sy ambk ubat kuat rahim dr awal kehamilan shingga usia kndungan 4bln.. alhamdulillah skrg sy dah 33mggu..

10mo ago

aah.. tapi dokter klinik swasta.. hrga dlm rm80 mcmtu

berurut utk naikkan rahim atau stabilkn kedudukan rahim, bila rahim kita berada dikedudukan bwh mmg mudah utk gugur, ni pengalaman sy la..pastikan berurut dgn bidan2 hsptl..

10mo ago

Oo ok..

sy pun dah 2x gugur.lepastu ada org bg tips utk kuatkan rahim amalkan kurma ajwa sehari 3biji. sy pun blum beli lagi cuma share je mne yg mampu😊

10mo ago

ohh trma kasihh .. insya allah smga kta smua d mrahkn rzki aminn

amalkan minum madu dan apabila nak bangun pagi 2 biasakan diri mengiring duduk baru bng dri tdur….semogaa maanfaat

10mo ago

nhe selalu buat sbb prnh brurut dengn bidan .. tu yg dia hajar kaki pun tak suh bngkng .

doakan sya smga bulan nhe dlam thun nhe sya prgnt dah lwat sminggu dah dri tarikh priod sye .. doakn mums² ..