Sembelit

Ada Tak Yang Sembelit Masa pregnant, tak lepas nak membuang.maaf la soalan saya teruk .. ada tak petua jangan sembelit masa pregnant

35 Balas

Sy tktau la berkesan ke tdk utk org lain. Tp sembelit sy jenis teruk. Tk mengandung pun sy sembelit. Sy minum vitagen selang sehari. Harini minum esok tu membuang atau lusa. Sy minum air putih tk jd, air oren tk jd, minum ubat lembutka najis pun tk berapa nk jd, semua la tk jd. Klau makan buah pun ambik masa 3 4 hari baru membuang. Jd pilih utk minum vitagen mcm sblm sy mengandung. Alhamdulillah. Najis pun tk keras. Sng je nk membuang. Sy amal balik minum vitagen. Klau risau gula naik boleh cair less sugar dan pastikan maknan lain kurang gula sbb dh minum vitagen😅

4y ago

oh tak de kene minum ok la.saya sebab mak ade kencing manis jadi kena minum

Ikut pengalaman saya, banyak makan sayur & buah & banyak minum air. Especially sayur. Sayur tu yang hijau (bayam, kangkung, broccoli etc) buah jenis yg berair (orange, grapes, tembikai etc) kalau boleh. Kalau macam pisang je tak jadi sangat. Pelbagaikan. Pastu 1 kali sehari makan buah & sayur tak cukup. Kena portion 5 kali sehari. Masa breakfast lunch dinner, pastu snacks in between buah & sayur, bukan snack mcm kek or coklat. Cuba try.

4y ago

aamiin ya allah,mudahan menjadi la dengan saya.terima kasih nye awak nak berkongsi cara elak sembelit.saya baru temester 2.bab sembelit ni memang risau kadang rasa tak nak pergi toilet sakit tut situ.mudahan bersalin di mudahkan lah masa pregnant anggap ini dugaan jela.

time pregnant, sy hadapi sembelit dgn tenang. yg xtenangnya tu, lepas bersalin. sb jahitan tbuka. kena jahit 2x. takut laa nak memerut. menggigil dlm toilet kluar airmata. 10hari xmembuang. mkn ubat lembut 💩dah xjadi apa. gugel sana sini.. last2 guna ubat picit dlm tu jee yg jln. mak aiiiiii. dia pny bls dendam tu, mmg bukan biashe biashe. huahuahua

4y ago

hah ubat picit air tu lawas terus membuangkan.sis selamat berpantang dan jaga diri.time tula org ckp time pantang kalau kene sembelit selsa risau bawah tu.

Sy pun ada masalah yg sama.. Kemarin ada tanya doc.. Dia kata, dia xgalakkan ibu mengandung mkn apa2 ubat.. Dia suruh pilih cara natural.. Contohnya makan buah betik @ prune @ oren.. Katanya lagi, sembelit ni di sebabkan hormon kita masa pregy jgak..pembuangan agak lambat.. Normal la bg bakal ibu2 katanya..

4y ago

oh normal nye elok cara manual makan buahan2 nye.nanti saya pilih salah 1 cara yang kawan2 dalam ni ok

Ubat yg mgandungi zat besi itu yg bkin sembelit bila sistem penghadaman dan usus tdk baik..normal tdk sembelit tp klu da pregnant mo 3@4hr br p buang ,mmg kna mkn byk buah/air/syur

Saya sebelum mengandung mmg selalu sembelit.. Tapi sejak2 mengandung ni bnyk makan sayur & buah + minum susu kambing & air masak mudah je membuang. Alhamdulillah. Setiap pagi mesti membuang

4y ago

alhamdulilah,nanti saya cube cara sis

Sy redha jela kena sembelit tu. Makan sayur ke ape ke sama je. Minum air masak pun sama. Tu yg masa dlm lr senang je bersalin sbb tahu cara buang air besar sembelit haha

4y ago

heheh redha jela kan dah sembelit.mudahan bersalin di mudahkan aamiin

Ank kedua nih. 17 mgu sy try makan kismis n kurma. Hari2 sy minum milo. Hehehe.. Mmbuang alhamdulillah ok dh.. Awal2 haritu mmg sembelit teruk bila makan milo..

4y ago

eh sama la saya anak ke 7 ni,17 minggu 4 hari sembelit.makan buah minum air banyak sembelit juga.tabah jela

beli lactul di farmasi .. sesuai utk ibu pregnant .. baby lps 6bln pon bole .. spnjg pantang pon sy amek nie .. mmg sng mmbuang 😊😊😊

4y ago

hehhe tula tu same juga jwap nye kan

mmg begitu sis.. sy sembelit dari awal mengandung sampai la dekat nk brsalin..ikut petua semua x menjadi..air mata jugak la nk siap ..haha

4y ago

ade juga yang kes macam ni memang sembelit.mkn buah sayur air masak banyak dah.tak boleh juga