Nervous(first Pregnancy)

Ada tak siapa2 kat sini yang takut dengan hospital. Saya baru 12weeks hari2 pk macam mana nak bersalin. ? Cucuk dekat lengan pon menangis inikan bersalin.

28 Balas

Cuba fikir yg positif seja mommy... Sy pun manja juga. Takut jarum n hospital. Tapi pengalaman keguguran anak pertama buat saya jadi kuat n berdikari masa mengandung anak ke 2 ni Alhamdulillah. Sy akan fikir saya dah jadi ibu mesti kuat untuk anak saya dan suami saya. Banyak pengalaman yang saya sudah lalui kena muncung itik kangkang depan nurse tengok vagina masa gugur, minum air gula, ambil darah di lengan 1day sampai 3kali cucuk. Di tahan di wad tambah air kena cucuk jarum juga. Normal kalau ada rasa takut untuk first time pregnant. Nnt oklah tu. Akan datang sendiri naluri ibu tu biar pun masih mudakah apa. 😃

Jgn sampai stress sis... Ada org lahir pramatang punca telebih stress.. 😅😅😅 sy punya takut ni sampai skrg tak beli beli lg persiapan baby .. baby da 33weeks. Bila baca ada yg beranak arround 34-36weeks.. Allahuuuu 😥😥😥😥 xleh bayang n taknak bayang.. hahaha skrg ni 100% berserah pd Allah je. Cuma hari hari ckp kt baby jgn kuar lagi selagi tak beli brg² baby hahahaha insyaAllah next week baru nk jenguk² brg baby...

Hihi. Sama la kita sis. Sy takot jarum, takot mkn ubat. Tp dh bt buku pink ni, haih. Mmg itu la makanan harian kita. Ubat. Bulanan, kena cucuk amek darah. Beranak lagi la. Sy yg manja gila, tiap kali nk ambek drah akan nanges, masa beranak, sy tak menangis pulak. Tahan contraction pon tak nanges. Alhamdulillah. Cuma lpas keluar baby, nk bangun sakit amat, tu nanges sikit. 😅

Bila dah sampai waktu, sis akan kuat dgn sendiri nya. Bila fikir baby nak keluar, Allah.... Tak sabar rasanya. Biasa lah beranak sakit. Sy first baby hritu takde sape teman rasa tak kuat jgk tp demi baby. Sis awal lg jgn fikir2 sgt. Positif je. Sy wktu ketuban pcah tu alhamdulillah tkde rasa tkut nak beranak. Kunci nya positif aje sis 🌸Jaga emosi tau jgn stress2

Ikut pengalaman saya pun ada macam2 perasaan bila tahu mengandung.. Bila dah hujung2 minggu nak bersalin entah kenapa mudah sayu.. Tengok muka suami lagi rasa sayu.. Tapi bila dah sampai waktunya, inshaaAllah semuanya akan dipermudahkan.. Kita nak semuanya selamat..inshaaAllah mommy kuat 💪

Sama la sis.. sy pun fikir mcm tu.. tp kan sis, bila kite fikir anak, semua yg tkut jd x tkut.. sy sangat2 tkut kt jarum sebelum ni.. tp tu lah, masa beranak hri tu kena jahit, pastu byk kali jgk la cucuk tahan sakit mase contraction.. 😂 pengalaman sis, insyaAllah xde pape..

Jangan takut sis. Saya masa tunggu hari tuhari memang dah seram sejuk. Kena warded sbb air ketuban makin kurang & induce. Waktu preggy amik darah pun saya menangis sbb takut jarum😆so far alhamdulillah waktu warded takde kena cucuk pape pun.

Saya pun nervous bila doktor suh p hospital kena buat anamoly scan.. Msh nervous smpi hr ni appmt sy bulan 3..tp suami kata x yah risau x de apa tu p scan je.. Jauh disudut hati Allah saja yg mengetahui hati kta..

4y ago

Aa. Detail scan rs risau Sgt bila tahu detail scan

saya pon takut dgn jarum... bile ambik darah ttp muke dgn tudung.. kdg sampai 1tahap tgn lenguh2.. tp relax je.. lom tepk lagi bab besalin hahaha.. jgn pk mcm2 sis jauh lagi pejalanan nak sampai 40w

kita serupa dr mula pregy dh fikir..suntik pun takut...tapi2 diam2 dh 3 anak..masoh berpantang..alhmdulilh sakit first baby mmg x lh lri dah...yg kedua dan ketiga senang sngat,jahit pun 2 je.