Ketuat kelamin

Ada tak sesiapa yang pernah mengalami ketuat waktu pregnant ni? Doktor suggest untuk Operation tapi kalau boleh saya nak normal. Cuma nanti akan ada risiko kalau normal. Boleh tak share kan pengalaman.

1 Balas

saya terkena juga sis. sedih juga sebab tak tahu punca mungkin sebab saya banyak keputihan & gbs+...kalau tempat saya refer dia akan suruh normal selagi boleh dengan syarat ketuat kelamin tu kena buang dulu. saya detect dari kandungan 18 minggu, terus bagitau nurse sebab saya rase rasa ade benda pelik kat bawah yg sebelum ni tak de. KK refer hospital terus jumpa specialist O&G pastu refer dermatologi jugak. dalam 4 kali treatment baru saya setel buang fully ketuat tu and setakat ni doc memang plan utk saya bersalin normal sebab dah hilang ketuat tu. kalau awak dah nak dekat2 due,memang doc akan suggest ceaser sebab nk kurangkan risiko. semoga urusan awak dipermudahkan 💞

3mo ago

sy kena time 23w, doktor kk tak bg apa2 ubat pun n ckp blh bersalin normal tu pun sbb sy tye n if nak bersama dgn suami pun time ada ketuat ni takde mslh.padahal kalau google, blh berjangkit . pastu just kata lps bersalin baru nak bg cream .lambat rasanyaa n da makin byk rasanya.skrg da nak masuk 37w. taktahu la time bersalin mcm mana huhu.redha je la better inform ja kat nurse n doktor, sbb takut makin merebak.cuma harap tindakan doktor segera la .ye la time mcm ni sgt tak selesa bila ada plak ketuat tu.