Ubat untuk pregnant

Hi, ada tak sesiapa ada pengalaman. Selsema & batuk then boleh tak makan ubat?

13 Balas

Jangan mkn ubat d farmasi n sebarangan . Pergi klinik cek dgn doctor . Mkn ubat yg doctor bg je . Sy ary tu demam kejap mkn panadol yg doc bg . Lps tu selsema dan sakit tekak . Mkn ubat selsema doc bg utk pregnant laa tp dos dia xkuat . Sakit tekak tu kdg2 dtg dari selsema . Sy xmkn ubat batuk malas takut jd batuk kuat . Sy kemam coklat hundson je tahan sikit . Sb lemon & asam limau kicap semakin kuat sakit tekak sy . Mmg ade ubat batuk untuk pregnant tp rujuk doctor shaja . Ubat batuk pregnant dgn tak pregnant brbeza yea . Jgn bli d farmasi bahaya utk kandugan

2y ago

Thankyou 🥰

Yes me too sis . Dr cakap ini alahan . Saya dah sebulan Seselma & batuk tanpa henti . Check covid test negative . Then sangat tidak digalakkan makan ubat ubatan sembarangan . If makan panadol tu memang saya tak pernah . Tahan je sampai dia hilang sendiri . Sebab tak semua ubat kita boleh makan . Sebab risau effect kandungan . Better sis rujuk Doctor .

2y ago

Okay. Thankyou ye info 🥰

Saya batuk teruk awal mengandung pg mana mana klinik semua ckp takda ubat. Menanggung batuk mcm nak terkeluar anak tekak 😝 Hari hari sy minum air panas betul2 panas tu haaa bukan suam tau. Alhamdulillah ok

Sy g pharmacy and tnya dgn pharmacist ye, bukan cashier or assistant. dorang akan bgi yg sesuai utk ibu mngandung and dlm dos yg rendah. Ni yg sy buat sbb mls nak g jmpa doktor, sbb sy mmg ada sinus🤭

2y ago

Thnkyou info 🥰

boleh mkn penadol parachtomol biase yg 500mg sje sehari xbleh lbih 6 biji sy dmm kne covid aritu pgi mkn sebiji mlm sebiji..Alhamdulillah ok..klau xok kne pgi klinik tnye dktr..

2y ago

Thnkyou info 🥰

jmpa Doc utk dpatkn ubat yg sesuai dgn pregnant mum. meantime kat rumah bleh buat homeremedies : air biasa + lemon + halia + madu... buat everyday until symptom subside.

2y ago

Thankyou info 🥰

sy mkn ubat panadol dgn vit c je.. ok je.. 2 hri je sembuh dah.. risau jgk, sbb mkn pun kurang selera, berat bdn pun turun.. nasib baik baby xde apa2

saya selesma dan badan panas. sy biar jaa sbb mmg bdn cepat down masa pregnant dan sy elak bjumpa dgn org ramai atau pg tpt yg hotspot

kalau saya haritu dok cuma bagi panadol je...klu panadol yg lbih daripada 500mg jgn makan dok kata..

x boleh mkn ubat tu.. kena tahan dan mkn sup panas dan air masak.. ubat hnya panadol shja boleh