berat lebih

ada tak mummy2 yg kat luar sana sama dgn saya sejak mngandung ni berat naik mendadak ? 🤣. ulang alik kk je nie haha pastu kena jumpa pegawai pemakanan 🤣

14 Balas

sama sis ...msa bru 1-4 bln cantik jew berat badan 1 kg sebulan bru naik skli lepas mnum gula hri tu blm smpai sbln naik 3 kg 🥲🥲risau pla skrng ni tngh diet control makan suku2 separuh takut pla sangkut gula nnty lps mnum air gula kdua bln dpn msa 28 week😅😅😅manis2 dri skrng mmng sy da mula kurangkan....nasi pun cuba kurangkan ...sy klo mkn xingat dunia nasi da nak penuh sepiring mungkin sbp tu kot berat sy cpt naik....

2y ago

huhu sama laaa kdg makan nasi tk ingat dunia hahaha. saya pun tgh cuba makan nasi suku je ni tapi kena kerap 😂. mnggu depan hari rabu kena mnum air gula huhu

sam mcm saya, skrg dh naik 13kg dh 8 bulan.. Sy 32 weeks baby dh 2kg.. Taktahu lah nnt 40 weeks besar mana.. selalunya berat lebih ni sbb suka mkn manis je. Kena cut off semua air manis, dessert2 manis mcm donut dll. Nasik lauk sayur buah tu mkn je mcm biasa. Stress jgk fikir berat ni.. Kalau kita saja berat naik tu takpela ni baby pun besar.. yela alahan sampai 5 hulan tak lalu mkn. Dh last2 ni lalu pulak makan adoi lah

2y ago

tu la kan kena cut smua bnde2 manis. tapi nurse kata kalau da cut bnde manis still makan nasi nya banyak sama jee badan naik haa peningg hahaha jadi nya kena makan beras perang 😌🥺

saya! sebelum ni masa bulan puasa saya turun berat sebab puasa. nurse bising dah. lepastu sekarang berat naik mendadak 3kg which is extra 1.4kg. Terus kena bising dan kena weekly bp monitoring dan kena awalkan minum air gula. Sekarang ni nak makan pun serba salah. Saya cuma makan waktu makan utama saja.

2y ago

huhu saya cuba buat macam awak jugak tapi tak leh 🤣. memng lapar nya tak leh d bendung hahaha

Sy dri awal mengandung berat sy maintain je. Sekali 5 bulan baru nak naik 3kg mcm tu. Hahaha abiss nurse bebel x pasal kena minum air gula 5 bulan kandungan. Laparr uii.. padahal x dela mkn byk sgt. Hahahaha risau jugk ni kalau kena berulang. Result rabu ni baru dpt tahu. Ketaqq uii

same pulak mcm msalah sy skrg ni... asik kna bising psal berat je... x tau la mane dtg berat tu... dh 8 bulan naik 11 kg... nk kate mkan manis, xde pon... kncing manis pon xde... tp berat tu asik mnaik je x tau knape... huhu

2y ago

uii, lg naik byk... sy mase sbelum preggy 55, skrg 67 kg... ade x nurse suruh dtg klinik selang sehari ? sy nurse smpai ckp tkut kna sawan sbb berat naik mndadak

sayaaa 😂😂 sebulan naik 2kg lebih. doc dh antar pegi jumpa dietation. tpi tu lah, kalau ikut dietation punya planning boleh kena gastrik syee + hypo. jadii husband kate mkn jela kalau rasa lapa 😂

2y ago

saya 2mggu naik 3kg masa awal raya. terus kena appt klinik smggu 2 kali selama 2mggu 😂 dlm masa 2mggu ni naik lg 0.5kg huhu

Senangnya berat awk naik.. Berat sy sejak pregnant ni, malu² nak naik.. Masa tak pregnant takde pulak malu² naik 😂😂 Apa tips berat naik ?? Sy dah 8 bulan berat tak cantik

2y ago

aaaa ntah la ye haha yg pasti memng kuat makan dari sejak awal prgnant 😅. tiap masa asek lapar je 😅

naik berat ni biasa sewaktu preggy cuma baby weight perlu kita amik berat lbh, lepas lahir diet senaman blk utk ibu

Sy pregnant twins naik 23kg sepanjang mengandung Tp tkdelah kena turun naik kk cuma doktor dgn nurse tegur je hehe

saya pulak berat badan turun naik gitu je lah haiss sampai hb sekali low 😣 huhuu

2y ago

kalau hb low awak try makan buah jambu batu dgn buah delima setiap hari ❤️. saya masa tu hb drop skali 9.7 bbtul sedih esok nya saya trus makan jambu dgn delima smpai la hari yg check hb lagi alhamdulillah hb naik 13.7 😉