milispirin ubat cair darah

Ada tak kawan2 dapat pil cair darah.. Usia kandungan saya 12minggu.. N doctor ada BG ubat cair darah.. Sehari sekali 1 pil dipotong dua..

25 Balas

Milispirin nama lain untuk aspirin. Ubat yang same. Biasa diberikn untuk ibu2 yang ada risiko untuk dapat ekalmpsia, contoh ibu2 obese, pernah ade keguguran, pernah dapat preeklampsia, pernah dapat darah tinggi masa mengandung, ade DM atau darah tinggi dan beberapa risiko lain lagi Ianya tak membahayakn untuk ibu dan bayi, sebaliknya lebih bahaya kalau tak ambik. Bayi ada risiko untuk mati dalam kandungan, ibu boleh dapat eklampsia dan sebagainya. Sebab itu ade sesetengah ibu disuruh untuk makan ubat ni.jika anda diberikan ubat ni oleh Dr, sila makan ya. Sayangilah kandungan anda Saya doktor.

1y ago

Ubat cair darah ni tk bahaya ye makan

1st hamil saya tak ambik milispirin ni.. Sekarang ni hamil anak kedua doc suruh makan and sekarang saya dah 35 weeks..saya stop ambik milispirin ni..doctor ada cakap milispirin ambik smpai 36 weeks. Tapi saya sebenarnya kadang-kadang makan, kadang-kadang tak haha tapi doctor ada cakap dos dia bagi tu yg rendah punya..

Masa hamil anak kedua ada jugak dapat ubat cair darah. Aspirin kot tak silap yang doctor bagi saya. Saya memang ambik daily tak miss... Tapi saya makan 1/4 je dari pil tu. And saya stop makan sampai kandungan masuk minggu ke 36 macam tu.. Tu pun atas arahan doctor

Ye sis saya pon tengah on milispirin untuk 2nd pregnant ni. Sebab masa time hamilkan baby first waktu 33 minggu saya kena darah tinggi...and sekarang dah kandungan dah masuk 34 minggu..on off jugak makan..lagipun saya makan just 1/4 je dari 1 biji pil tu je...

Sy pon makan..start masa 4 bulan sampai sekarang dah 8 bulan..ubat cair darah ni untuk control BP kita..klu BP x cantik masa checkup mmg DR akan bg..untuk kesihatan ibu dan mengelakkan kene darah tinggi..dos 1/2 biji sehari

Saya confuse jap.. milispirin dengan aspirin sama ke? Ke ubat yang berlainan? Tapi ubat ni untuk yang ada darah tinggi tak silap cuma tu lah saya macam google tapi makin baca makin pening

Risau mula-mula nak makan milispirin ni...takut ada effect ke baby ke apa... masa mbil tu kandungan awal lagi 14 weeks. Syukur baby sihat je after consume milispirin

Baru je dapat milispirin ni haritu...now dah masuk 2 minggu makan.. nasib baik takde kesan sampingan or anything.. Alhamdulillah..sebab tak suka makan ubat huhuhu

sy pun ada mkn. ok sja tu. utk kebaikkan kmu dan bby juga tu. jgn risau. sy dh 37minggu 4hri. ok sja. itu semua utk BP kita. mkn sja ikut arahan doktor.

4y ago

lps makan bp akan stabil dan xkan tinggi lagi ke

yah...sya mnum ...tpi sebb yg lain...sebb sya keguguran..tiga kali..dan takut ada dara yg x cair..x smpai ke baby...sebb tu la masi mkn smpai sekrang