Pil Baru

hai mommy. hari ni check genap 16 minggu. Alhamdulillah. tp doktor bagi ubat cair darah dan kalsium. Mommy ² sekalian tahu ke ubat cair darah untuk apa sebenarnya?

1 Balas

Utk prophylaxis(mencegah) pulmonary embolism (drh beku masuk paru2) selepas bersalin. Ibu2 yg risiko tinggi mcm obesity, multigravida(jumlah kandungan byk kali), faktor usia ada risiko tinggi utk dpt pulmonary embolism. So xde harm kalau makan sbb ni slh satu usaha kerajaan utk kurangkan kadar kematian yg boleh dicegah among ibu2 selepas bersalin