Gaviscon

Ada tak ibu yang pernah ambik gaviscon msa mengandung? Ok tak kalau ambik? im pregnant 34wk currently.

6 Balas

Tq pada ibu2 yg menjawab persoalan saya. Actually, ni soalan saya masa tahun 2019😅 Sebenarnya masa tu, saya bukan heartburn. Saya ada gallstone aka batu karang hempedu kata org. Cuma tak dpt detect stone tu msa mengandung sbb perut dh besar. Jadi doktor ckp kna heartburn ja. 3months after gve birth, sakit tu menyerang balik. Tp saya pg klinik org diagnose gastric sja. Bg injection pun tak sembuh. Sampai sakit tu dah tahap kritikal, menganggu pancreas. Sy warded hospital 4days, kena xray & scan bahagian dada. Masa tu la baru org tjumpa batu tu. Dan saya telah selamat menjalani pembedahan bulan10 tahun lepas.

hari tu,tiba2 gastric menyerang..sy tengah pregnant 31w..tak ada ubat..tapi sy minum air madu lebah..lepas tu sapu perut kaki dan belakang cuma pakai minyak angin "U-i"cap perahu layar..gosok ikut putaran jam selama beberapa minit..sampai lebihan angin tu keluar baru selesa ..tidur pakai stokin..badan pun rasa suam..selesa tidur.

Sy amik masa first trimester sbb salu heartburn. Pharmacist kata okay.. nurse pun kata okay.

Boleh, doc.siap pesan standby jer gaviscon. Bila2 boleh ambik klau pedih ulu hati

Boleh. Saya pun tgh makan sbb kerap kena heartburn. Makan yg warna pink

Boleh ambil...