Berpantang tak mandi sebulan

Ada tak ibu sini yang berpantang tak mandi dan tak basah rambut utk sebulan? Tiap hari cuma lap2 badan sja. Sy sdh 7hari berpantang, leher rasa ruam, kaki rasa gatal, bau rambut yg amt sgt ?nak mandi pn mak tak suruh. Sbb dia cakap boleh buat meroyan. Hmmmm?

121 Balas

Mandilah...kebersihan sgtla pnting lg2 tgh berpantang, pengalaman 3x berpantang setiap hr mesti mandi air panas @ air rebusan daun2 yg disediakan oleh emak... Alhamdulillah segar slps mandi

Kluar Dr Spital trus mandi ler.. Tp mandi siang hari bukan Mlm2... Mandi pun guna air herba... Selepas seminggu baru Sy dpt cuci rambut tu pun sama dgn air mandi an herba suam2... Selesa badan 💃

Mandilah sis..barulah bdn segar..dh la darah nifas kluar,dgn keadaan cuaca pns lg..org dulu2 mungkin xbg mndi sbb air perigi sejuk..Ni skrg bole mndi air shower pns..rambut xbasuh 1 hari,rimas dh rasa..

Boleh mandi sejak dr lepas bersalin lg.bahkan ada mandi wiladah dlm islam..mandilah dgn air suam atau air rebusan herba.kepala shj basuh dgn air biasa sbb tak elok basuh kepala dgn air panas/suam.

Mandi je dgn air suam. Klu bidan saya siap rebuskan daun herba utk mandi x ada pula kata boleh meroyan. Klu takut sgt, lepas mandi lap bdn kering2 dan keringkan rambut guna hair dryer.

Kena mandi sis untuk kebersihan diri dan juga baby . Baby menyusu . Boleh basahkan rambut tapi jangan selalu .sekarang nikan macam2 virus ade so kena mandi untuk keselesaan diri dgn kebersihan .

Eee Ya Allah. Jgn mengarutlah. Mandilah kamu sebelum lalat dtg hinggap atau suami tutup mata😅. Mandilah akar kayu and guna air panas. Jgn air sejuk menggigil sj. Xde salahlah cuci rambut ms pantang

5y ago

🤭🤭🤭🤭

bole mandi je .. nk lg sdp bdn , mandi ngan sabun herba @ air rebusan .. mcm sy , masuk2 wad pas bersalin , trs p bersihkan diri . 3hari dlm pantang, basuh rambut tp kena cpt2 kering kan la .

Knp xmandi sis...biasa sy lepas pantang mndi 3hari bturut² dgn rebusan air herba..utk kesegaran badan kite...xkan xmndi smpai sblm..blm pernah lg pantang larang mndi sbb meroyan ni

Ya Allah kali pertama sy dengar pantang camni. 😩 Mengarutlah! Dalam Islam pon Allah amat sukakan kebersihan. Kebersihan itu salah satu dari Iman. Mandi tau sis. Sian awak. 💖