Nak berhenti kerja tapi ada komitmen

Hi. Ada tak ibu mengandung yang rasa nak berhenti kerja? Tapi masih ada komitmen utk dibayar. Nak harapkan suami, gaji dia pun cukup2 makan utk tanggung nafkah asas. Sedihnya. Nak berhenti sbb rasa sakit belakang sgt2 setiap kali balik kerja sbb banyak guna fizikal badan 😞 plus colleague yang suka sindir buat sy stress je

13 Balas

Saya pun ada cita cita nak behenti kerja. Kadang2 time saya mc/AL sbb xsihat, saya punya bos macam paksa jugak kerja. Tp bila saya minta nk wfh (boleh je sebenarnya sbb xlibat jumpa sape2), dia cakap xboleh wfh sbb company xbagi la itu la ini la. Tp Time saya cuti dia nk ganggu pulak 🥲 plus kadang2 saya kesian dengan team sy sbb bnyk cover saya. Sekarang pun dia xbnyak cakap dah dengan saya sbb saya kerap cuti la, pergi app , masuk keluar wad🥲 tapi kita nak buat macm mana kan? Org xpregnant xfaham situasi kita. Tp saya cuba jugak untuk kerja lagi memandangkan saya kesian kalau suami saya kerja sorang2. Plus , saya terfikir kalau saya resign, nk cari balik kerja baru tu macam susah sbb ada terbaca artikel yang hr kalau tgok married woman or ada anak, terus direject nya🥲 sekarang saya 33weeks and still kuat kan semangat untuk kerjaa. Tpi for those yang betul2 xlarat or xtahan , resign jelah. InshaAllah rezeki tu adaa. Nnti kalau dah xboleh nak control stress tu, lagi burukkan keadaan , baik resign. Effect kat baby jugak nantiii😭 Semoga kita semua dipermudahkan urusan.

Sakit belakang tu normal. Anggap itu rehearsal untuk contraction nanti sbb masa contraction pun akan sakit belakang rasa macam tercabut tulang2. Cuba buat diri selesa di tmpt kerja dgn bawa bantal, tukar kasut lembut or apa2 sahaja ikut keperluan awk. Kalau betul tak tahan sakit sangat ambil mc di klinik. Kalau kita cerita masalah sebenar mmg doc agak mudah untuk bg mc pada pregnant mom. Bgitahu awk sakit blakang dan stres. Kata2 org buat pekak sahaja sbb setiap tempat pun mmg ada org yg negatif macamtu. Bayangkan kalau awk resign nanti ada pula org sindir awk tak kerja sama juga stres kan? Zaman skrg ni kalau tak keje lg stress lagi2 kalau golongan b40. Lg banyak masalah yg mendatang nanti bila tak kerja. Baik bertahan dan fit in situation. Ibu2 kena berfikir pnjang dan kuat cuma jgn memaksa jika betul dah takboleh ❤️❤️ maaf nasihat saya tegas tp itulah realitinya

Sy dah berhenti pun sis. Start awal mengandung sbb emosi terganggu masa awal mengandung. Bos pun xnk kalah, dia igt kita ni hamba abdi dia? Konon kita x boleh hidup klau x kerja dgn dia. Sy nekad berhenti. Tapi dah janji dgn suami tak kan mintak beli bukan². Keperluan saja sy mintak. Jadi dapat la survive bayar itu ini dgn mkn minum anak sorang. Kami ni ikat perut dulu buat sementara waktu. Nak mengidam pun yg betul² teringin je lah pujuk suami tunaikan. Itu pun ngam² dapat rasa jadilah. Skrg tgh kumpul untuk urusan bersalin nanti. Semoga urusan kita sentiasa dimudahkan & dimurahkan rezeki, amin...

I berhenti masa early trimester. Last Feb haritu. Reason sebab bos sendiri toxic sengaja cari point untuk i resign. So i discuss dengan husb i. Husb i kata dia ok i resign sebab kita lagi pentingkan kesihatan kita & baby. Husb pun takde masalah pasal economy. So now i dah 32weeks. After pantang i nak comeback balik. Cari kerja semula. Its ok sis. Kalau benda tu memudaratkan better resign je. I percaya semua benda jadi ada hikmah & Allah nak bagi yang lebih baik.

saya ada rasa macam . nk berhenti kje ataupun cuti tanpa gaji . sb saya rsa penat sgt ari2 . sy g n balik kje naik public transport dr first trimister smpai la dh msuk 8 bln , n sakit pinggang tu kerap la jgak . sy bli bantal kecik lps tu letak kt blkg . sy akn tidur je . maybe awk blh bli bantal kecik n letak di belakang pinggang awk . alhamdulillah menjadi awk bila sy buat mcm tu .

sy bru je resign bulan lepas sbb sy x larat. sebenarnya x smpai hati nak resign sbb fikir nak beli brg keperluan baby lagi... kerja suami biasa2 je tp suami suh jg sy resign.. sbb dia yakin, insyallah ada rezeki lain. sis, jgn lah kisah sgt sal mulut org ni. buat x tahu je. jgn stress2, nanti baby pun ikut stress.

try utk xamik peduli apa org nak kata , janji kerja kita siap dan xsusahkan org dh laaa , Sy Pon berkerja sakit pinggang tu pasti nak ii dh masok tri-3 , Sy pergi kerja settelkn apa yg patut time balik Sy balik , sometimes ada je yg berbunyi balik ontime laa apa laaa dh krja Sy dh siap balik laaa nk buat apa Lgii.

macam saya tak resign tapi try minta cuti awal, means macam cuti bersalin kan 3 bulan so saya tarik cuti sebulan awal before beranak untuk jaga kandungan sampai bersalin so nanti time berpantang balance lagi 2 bulan cuti

11mo ago

sma sy pun masuk ja bln 8 nk henti kja dh sy keja smpai hujung bln july ja sy due 20/8

Saya dah masuk 37w 5day and still keje lagi.. Dh tak larat dh tpi bila fkir nak bantu suami kena bertahan juga.. Stiap blik keje memang nangis depresi sebab tak kuat dah.. Terpksa bertahan smpi gaji nanti

Mcm sy keje office tp sy dpt WFH so sng la skit xyah travel g tmpt keje..