Kk bagi iberet tapi hb tak naik jugak. Kalau nak beli obimin kat farmasi luar boleh ke?

Kalau nak makan,kena berhenti makan ubat kk bagi ke? Atau sambung je makan iberet dengan obimin sekaligus?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing #tolongbagijawapan

7 Balas

inform kk. takut awak makan both nnt iron dlm drh awak jadi terlebih. mcm sy mmg ada hb low. sbb ada talasemia trait. asal makan maltofer, tapi maltofer xberkesan dgn sy. jadi doctor tukar kepada ferrous 3biji sehari. doctor ada ambik sample darah utk test iron dlm drh. bila result keluar iron dlm drh sy okay. jadi doctor kurang kan dose pengambilan ubat iron tu kpd 2biji sehari. apa2 pon please consult nurse ataupon doctor dulu

Kandungan Iron dalam Iberet lebih tinggi dari Obimin. Mcm saya, doc suruh makan zincofer. Selama 3 bulan makan zincofer hb maintain 11. Doctor suruh ganti dengan iberet + Ferrous Fumarate. Pagi 1 biji iberet + 1 Biji Ferrous Fumarate / malam sebelum tidur 1 biji iberet + 1 Biji Ferrous Fumarate 2 minggu lepas tu hb naik jadi 11.9

banyak pil iron dekat farmasi, iberet, maltofer, zincofer, bnyk lg pilihan.... tp m sy x boleh hadam melalui usus... mkn je iron tablet terus muntah cirit.... kesudahan nye hb makin drop bila kandungan masuk usia 33week....dan last choice masuk iron ikut darah di hospital untuk naikan kepekatan hb

Dgn sy obimin, zincofer tk jd, iron 4biji sehari pom tk jd, try pati delima gulsan tk jd, susu naikan hb pom tk jd, makan buah Jambu batu hari2 pom tk jd yg berkesan dgn sy buah delima 1 biji sehari wajib naik dr 9.8-11.9

Mkn salah satu je . Kalau obimin mintak je kat Kk tu , tp obimin lagi loya n kdg² bole buat pening .. try mkn maltofer .. oke jugak tu , tp apa² dptkan nasihat doc dulu ye

kk pon ada obimin, mintak kat kk je tukar ubat

pg kk mntk tukar ubt.